Uhapšen 28-godišnjak zbog sumnje za krijumčarenje ljudi

Vijesti 19. maj 201512:44 > 12:51
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Fariola Dizdaria, rođenog 11. jula 1987. godine u Skadru, Albanija, nastanjenog u Tirani državljanina Albanije, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac je Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od jednog mjeseca zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Fariol Dizdari je osumnjičen da je omogućio nedozvoljeno prevođenje državljana Albanije preko carinske linije iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

On je osumnjičen da je počinio krivično djelo na način da je po prethodnom dogovoru, na teritoriji BiH u automobilu čekao osobu koja je pješke ilegalno, izbjegavajući mjere granične kontrole prešla iz Crne Gore u BiH, sa namjerom da se na području Trebinja sastane sa osumnjičenim, koji bi ga odvezao do Italije, ali su izvršenje krijumčarenja spriječile ovlaštene službene osobe.

Policijska patrola JGP Trebinje je u mjestu Klobuk, izvršila kontrolu automobila koji je u vlasništvu krijumčarene osobe, gdje su na mjestu vozača zatekli osumnjičenog Fariola Dizdaria i tri strana državljana, jednog državljanina Albanije i dvije osobe koje posjeduju lične karte Bugarske, koji su u BiH ušli preko MGP Klobuk, nakon čega su čekali navedenu osobu koja je pješke ilegalno prešla iz Crne Gore u BiH, sa namjerom da zajedno sa njima nastavi put do Italije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.