Pilav: Vidljivo da je aktivnost virusa slabija

Vijesti 24. apr 202013:09 > 13:22
Screenshot / TVSA

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav kazala je u današnjem obraćanju javnosti kako je u protekla 24 sata od 267 testiranih u Kantonu Sarajevo dva pozitivna slučaja na korona virus, ali da se radi o retestiranim osobama.

U protekla 24 sata, broj testiranih u Kantonu Sarajevo je 267, od toga su dva pozitivna, ali je to bez novih slučajeva, jer su to dva retestirana. Broj hospitaliziranih je devet, na respiratoru nema nijednog pacijenta, a broj oporavljenih je dva“, istakla je Pilav.

Do sada je, kako je izvijestila prof. dr. Pilav, testirano 2.965 osoba u KS, 130 je zaraženo, a da su 24 osobe izliječene. Također je kazala da je od tog broja i četvero stranih državljana koji su izmješteni.

U Kantonu Sarajevo je ukupno šest smrtnih slučajeva. Od 130 zaraženih aktivnih zaraženih je 68. Nesumnjivo da je na temelju izoloženih podatakata, vidljivo da je aktivnost virusa slabija. I u susjednim zemljama je tako i možemo reći da je smanjena aktivnost virusa i da se nalazi u mirnijoj fazi epidemije. Svjetska zdravstvena organizacija i dalje drži proglašenu pandemiju, ali bez obzira na to, zemlje idu sa liberalizacijom javno-zdravstvenih mjera. Tako smo i mi krenuli sa ublažavanjem javno zdravstvenih mjera za skupine od 65 godina i mlade ispod 18 te će doći do liberalizacije njihovog kretanja, ali je potreban oprez u narednom periodu“, izjavila je.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović također se obratio javnosti te kazao kako se vrši dezinfekcija površina u KS, a da su volonteri Crvenog križa za tri sugrađana, koji su su stanju potrebe i nemaju svoje najbliže, dostavili lijekove.

Terović je kazao i da je u karantenu u Domu na Bjelavama smješteno 120 osoba.

Također je istakao da se 28. aprila očekuje grupa državljana BiH koji se nalaze u Turskoj, a koji su kadeti i vojna lica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad