Kako Sarajlije vježbaju tokom pandemije

Vijesti 24. apr 202017:08 > 19:11
N1

Kako su tokom pandemije u Bosni i Hercegovini zatvorene sve teretane, fitnes i sportski centri, brojni rekreativci vježbaju kući ili, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, na otvorenom. Prošetali smo Vilsonovim šetalištem u Sarajevu i zatekli brojne građane u vožnji bicikla, rolera ili pak u trčanju.

Lijepo vrijeme izmamilo je građane Sarajeva da izađu iz svojih domova, a mnogi od njih tokom pademije fizičke aktivnosti provode na otvorenom.

Anketa:

“Znao sam biciklo ubaciti u žičaru, pa izađem gore i krenem prema Jahorini, pa se spustim dole prema Lukavici, uglavnom stalno sam na biciklu.”

“Skraćujem ovako što malo izađem na role, šetam.”

“Od prvog dana, svaki dan vozim biciklo od 30 do 40 kilometara ili šetam od 15 do 25 kilometara ovisno o vremenu.”

“Najviše uživam u vožnji bicikla sa mojim prijateljima, to mi je najčešći sport sada jer su treninzi otkazani.”

“Prvenstveno vozim biciklo, ostalo su kućni treninzi, sklekovi, čučnjevi.”

“S obzirom da radim, tako da iskoristim svoje vrijeme poslije 5 sati, nakon ručka, rolanjem, društvom.”

“Uglavom trčanje, rolanje, vožnja biciklom, najviše treniram i trčim ujutru, rolanje uglavom popodne i u večernjim satima kroz Vilsonovo.”

Neki od fitnes centara, ali i privatni treneri, svojim klijentima nude i online treninge. Jedan od njih je i Pro ski up iz Sarajeva, koji tri puta sedmično organizuje treninge za svoje članove.

“Mi smo morali nešto poduzeti kako naši klijenti ne bi bili uskraćeni fizičke aktivnosti, ali i kako bi se družili i bili podrška jedni drugima”, priča Edina Dautović, fitnes trenerica.

Stručnjaci su saglasni da je fizička aktivnost jako bitna za mentalno zdravlje.

“Jako je bitno, općenito je jako bitno, posebno u ovim trenucima, jer fizička aktivnost dobro djeluje na mentalno zdravlje. Samim učestvovanjem u nekoj aktivnosti mi zaboravljamo na naše brige i frustracije, poboljšavamo raspoloženje i jačamo imunitet”, pojašnjava Dautović.

Osim fizičke aktivnosti, brojnim građanima su omogućeni i online kursevi. JU Centar za kulturu i mlade Opštine Centar svojim članovima nudi brojne kurseve.

“Oko 400 naših polaznika je prestalo sa radom u naših 20 kurseva, škola. Od tih 20 kurseva trenutno oko 5-6 radi, prijave su otvorene online. Trenutno imamo školu gitare, engleskog jezika, računarske grafike i književni kurs koji vodi Boris Lalić”, kaže Armin Omerović, direktor JU CKM.

Ovo je dokaz da i u izolaciji možemo nahraniti um, tijelo i duh. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad