UKC RS gradi kompleks garaža, upitna opravdanost tokom pandemije

Vijesti 24. apr 202017:54 > 19:09
N1

Tri garažna bloka. U prvom šest etaža, u drugom pet nivoa. U trećem, suteren i dvije podzemne etaže. Posao izgradnje kompleksa garaža na UKC RS dobio je “Marković invest” iz Laktaša. Capital piše da je dogovor težak 35 miliona KM.

Dok se javnost pita da li je usred pandemije opravdano graditi garaže, Transparency International podsjeća da se radi o sumnjivom i ponovljenom tenderu.

“Ovaj element roka isplate je i najsporniji, jer je bilo predviđeno da plaćanje počne u roku ne kraćem od 48 mjeseci, a ponuđač koji ponudi najduži rok isplate, zapravo dobija najveći broj bodova”, kaže Damjan Ožegović, Transparency International.

Izračunom smo došli na to da onaj koji je spreman da godinu dana duže čeka isplatu može dobiti tri miliona veću cijenu od drugorangiranog.

Još jedan od spornih elemenata, nije se znalo kada će prva rata doći na plaćanje, jer je bilo određeno da to to određuje Vlada, nakon izbora ponuđača, što demotiviše ostale ponuđače. U praksi bi to značilo da onaj koji ima informaciju i koji zna kada će to biti je u prednosti u odnosu na one koji nemaju tu informaciju.

Velike gužve oko UKC-a na Paprikovcu nadležni su još ranije namjerili riješiti izgradnjom kompleksa parking garaža sa trgovinskim centrom i hotelom, na oko 190.000 m2 i 3.000 parking mjesta. Za sve su tražili i ekološku dozvolu od Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Smatramo da je vrlo bitno, da ne moraju da se troše kada im dolazi rodbina, da ne plaćaju skupe hotele po Banjaluci”, kazao je u martu 2019 Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Dobre namjere i opravdana menadžerska rješenja, ili rasipništvo?

Sve se dešava u momentu kada su se pojedine zdravstvene ustanove Srbiji obraćale za donaciju stalaka za infuziju, stetoskopa…

“(Da li nam fale stalci za infuziju?) Naravno da nam ne fale, radi se o tome da je niz zdravstvenih ustanova pojedinačno pisao ka Srbiji. Mi smo gledali na neki način kako da to povučemo, da zaustavimo”, ističe Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Zbog ekonomskog udara usljed COVID-19, a nakon medijskog pritiska, Vlada RS je obustavila kupovinu novog helikoptera vrijednog devet miliona KM.

No, i u doba korone bilježe se neobične javne nabavke:

„Elektrokrajina“ će potrošiti 300.000 maraka za nabavku voća, povrća, mlijeka, začina, mesa…

RiTe Ugljevik će izdvojiti 150.000 KM na sokove.

A Hidroelektrane na Trebišnjici za održavanje bazena daće 180.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad