Radončić: Otkrili smo otiske terorista među migrantima

Vijesti 24. apr 202018:06 > 18:10
N1

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, oštro je kritikovao izjave Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković, zbog izjava nakon današnjih susreta s pakistanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Muhammadom Khalidom Raom.

Džaferović je, podsjećamo, danas razgovarao s ambasadarom Pakistana, a u saopćenju nakon susreta, kritikovao je jučerašnji Radončićev medijski istup i najavu da bi pakistanski ambasador mogao biti proglašen personom non grata u BiH.

Radončić je danas kazao da sve potencijalne probleme s migrantima u BiH više ne treba adresirati na Ministarstvo koje vodi.

Potom je rekao da je u razgovorima s ambasadorom Pakistana, zemlje iz koje u BiH dolazi veliki broj migranata, tražio da se uzimaju otisci pristiju koje bi pakistanske vlasti zatim provjeravale.

Pakistanskog ambasadora smo molili kao i druge da kada neko uđe u migrantski centar, naša Služba za poslove sa strancima uzme njegov otisak prista. Pakistanski ambasador nije htio prihvatiti da se na bazi tih podataka i fotgrafije, nama vrati identitet ljudi, a mogu da kažem smo otkrili dvojicu terorista na bazi otisaka prstiju. Otisci te dvojice migranata nađeni su na oružju i sanducima oružja u jednoj trećoj zemlji. Naša obavještajna služba je uradila odličan posao”, rekao je Radončić.

Kako je danas saopćeno iz kabineta Šefika Džaferovića, ambasador Rao informisao je predsjedavajućeg Predsjedništva da je Ambasada Pakistana spremna za punu saradnju sa institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i da to nije bilo, niti će biti dovedeno u pitanje.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je Bosna i Hercegovina jako zainteresovana da zajedno sa svojim partnerima rješava pitanje ilegalnih migracija. Naglasio je da su pri tome ‘‘neprimjerene i nedopustive prijetnje i uvrede ambasadorima akreditovanim u našoj zemlji’‘.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad