Ujić za N1: Deportacija migranata iz BiH – da li je to zapravo moguće?

Vijesti 25. apr 202010:19 > 10:34
Anadolija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je pokušaj deportacije dijela ilegalnih migranata koji se nalaze u našoj zemlji, a o tome koliko je to moguće, pitali smo Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

U aprilu 2020. godine nisu evidentirani migranti na granici BiH i Srbije, s obzirom da su zatvoreni u prihvatnim centrima koje osigurava vojska. S popuštanjem mjera u susjednoj zemlji očekuje se novi pritisak migranata na istočnu granicu a time i novi problemi za Bosnu i Hercegovinu.

Ujić nam je kazao kako je broj evidentiranih migranata na području BiH između 7.500 i 8.000, a da je 6.000 u prihvatnim centrima, da ima oko 500 porodica, i ostalih oko 1500.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH kaže kako je naša zemlja jedina u okruženju koja ima bazu podataka migranata.

Sve ono što je urađeno je da su svim ilegalnim migrantima uzeti biometrijski podaci, fotografije i to se nalazi u bazi podataka. Ministarstvo sigurnosti je došlo na ideju i poslalo akt vezano za početak deportacije ekonomskih migranata u zemlje porijekla. Znajući koliko se ilegalnih migranata nalazi u Srbiji i Grčkoj, i šta će se desiti kada se olabave stvari vezane za pandemiju. Sigurno da ova ruta preko BiH postoji i oni jedva čekaju da se krene ka zemljama Evropske unije, a njih 80 posto ide preko BiH, i to je problem. U Grčkoj je Covid-19 ušao u prihvatne centre i dosta je zaraženih. Ministar sigurnosti je želio da pošalje jaku poruku da se neće ići preko BiH, da ih ne očekuju prihvatni centri, već pritvorske jedinice. Biće im ponuđeno da se dobrovoljno vrate u zemlje porijekla“, izjavio je Ujić za N1.

Na pitanje koliko je moguća deportacija, te kako utvrditi identitet osobama koji nemaju pasoše je rekao kako je to težak i složen posao.

Komplikovan je posao zbog toga što neke države, poput Afganistana, imaju Ambasadu u Sofiji, također i Alžir, pa se moramo obraćati Ambasadi u Rimu, ili Sofiji. Jedino imamo Ambasadu Pakistana kod nas pa nam je olakšano. U razgovoru sa Ambasadom u Pakistanu, rečeno nam je da oni nemaju jedinstvenu bazu podataka za svoje državljane, i ne mogu nam na osnovu naše biometrije pomoći i utvrđivati s nama zajedno identitet. Oni su bili voljni i to rade da ako ima dobrovoljnost njihovih državljana, njihovi ljudi se uključe, uzmu izjave i izdaju putni list za one koji žele da se vrate u Pakistan“, komentarisao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad