Federalni ministar zdravstva: Nisu nas pitali za ukidanje policijskog sata

Vijesti 25. apr 202018:35 > 19:05
N1

Većina s maskama i uglavnom na preporučenoj fizičkoj distanci. Ublažavanje mjera nakon više od mjesec dana najviše je obradovalo najmlađe.

Dječak: S obzirom da je danas baš lijep dan drago mi je što barem mogu izaći i malo sunca pokupiti, jer stvarno je u kući dosadno.

Djevojčica: Ja sam jako sretna. Baš mi je drago što sam izašla napolje. Bila sam puno u kući i dosadilo mi je.

Stariji građani nešto su oprezniji, zadovoljni zbog više slobode kretanja, ali zabrinuti zbog stavljanja van snage policijskog sata.

“Ovaj policijski sat što su ukinuli, to nisu trebali. Nema nikakvog razloga, ne rade kafane, ne radi ništa, svijet ne hoda”.

“Nije trebao biti ukinut jer ipak je puno značio taj policijski sat, od osam sati ne bude niko na ulici”.

“Ja bih da ostane i dalje, još najmanje jedno petnaestak dana”.

“Ovaj policijski sat je možda malo rano ukinut. Bojim se da u neko dogledno vrijeme, za nekih deset, petnaest dana ne dođemo u goru situaciju”.

Obzirom da je riječ o liberalizaciji mjera u borbi protiv širenja zaraze, strah građana djelimično je uzrokovana iznenadnom naredbom o stavljanju van snage mjere policijskog sata. Krizni štabovi su do jučer ukidanje ove mjere spominjali za period iza 1. maja, i kada je riječ o preporuci federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji je istaknuo da su stvoreni uvjeti, ali da se čeka epidemiološka procjena. Iz Federalnog ministarstva zdravstva poručuju da nisu upitani niti su donijeli takvu preporuku kao savjetodavni organ.

“Mislim da je za ukidanje policijskog sata trebalo dobro razmisliti, možda pomjeriti na kraće vrijeme da traje, naći neku drugu soluciju, ali mi nismo o tome raspravljali i mislim da je to trebalo postupno ublažavati, a ne ovako odjednom donijeti. Ali Bože moj, FUCZ je donijela takvu mjeru i ja se nadam da su za to imali argumente”, kaže Vjekoslav Mandić, ministarstva zdravstva FBiH.

FUCZ oslanja se na građane i njihovu odgovornost i ističe da u kriznom štabu ima dovoljno stručnih osoba koje su mogle donijeti mjeru.

“Federalni štab ima stručnjake iz raznih oblasti koji mogu da razgovaraju o svim temama. Svjesni smo da je danas svjesnost stanovništva na većem nivou. Svakako ostaju restrikcije za mlađe od 18 i starije od 65 godina, sa izuzecima koje smo naveli i ostaje ztabrana za mnoštvo objekata i smatrali smo da je moguće sve to iskontrolirati. Kolege iz Federalne uprave policije usaglasili su se da im je jednostavnije ovako”, ističe Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kada je riječ o mjerama i jedan i drugi federalni štab saglasni su da je za sprečavanje eksponencijalnog porasta oboljelih od korna virusa u daljnjem periodu neophodna savjest i odgovornost građana. Mjere su ublažene ali se s pogoršanjem epidemiološke slike mogu vraitit, nadležni pozivaju građane na oprez.

Ono što ostaje i što sam siguran da smo naučili je važnost prevencije, izbjegavanje okupljanje, bliskog kontakta”, podsjeća Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Uz navedene mjere Federalno ministarstvo zdravstva jučer je kantonalnim kriznim štabovima uputilo instrukciju kojom se van snage stavlja i mjera karantina prilikom ulaska građana U BiH. Na ovu mjeru došle su i prve reakcije iz Republike Srpske, preuranjena je i epidemiološki ugrožava Republiku Srpsku, poručuje ministar zdravstva ovog entiteta Alen Šeranić.

Epidemija, samoizolacija, promjene, neusaglašeni i usaglašeni stavovi o mjerama u cilju sprečavanja širenja opakog koornavirusa svakodnevnica su Bosanaca i Hercegovaca od polovine marta, a na sve građani poručuju…

“Treba jaka psiha da ovo sve čovjek izdrži i izdržali smo”.

Ono što je sigurno da nam ovakve snage i odlučnosti treba da do kraja izguramo borbu protiv pošasti zvane pandemija kojoj se još uvijek ne nazire kraj. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad