Ramazan u doba korone: N1 provela dan posta sa porodicom Muminović

Vijesti 25. apr 202018:51 > 19:04
N1

Počeo je ramazan - najsvetiji mjesec u islamu. Muslimani vjeruju da se tada na Zemlju spušta Božija milost, da se otvaraju vrata dženneta, a džehenema zatvaraju. Korona virus ograničio je vjernike u obavljanju zajedničke molitve. Ekipa N1 televizije donosi Vam priču - kako izgleda jedan dan posta vjernika u ramazanu.

Nastupio je mjesec ramazan. Vjernici u džamijama na prvoj teraviji.

“Ramazan je mjesec našeg duhovnog preporoda. Mjesec u kojem naše duše i naša srca stavljamo na jedan test da ih preispitamo i vidimo kakvi su bili i kakvi mogu biti po pitanju boljitka u budućnosti”, kaže Amel ef. Muminović, imam u džematu Stari Lijaš, te dodaje:

“Ramazansko čestitanje – uvijeke ono bilo sa zagrljima. Ramazan Šerif Mubarek Olsun da se izgrlimo i da se dobro stisne ruka. Sada nismo u pirlici nismo u mogućnosti. Zaista je ovo jedan od ramazana za kojeg Allaha molimo da ovakve ramazane više ne upamtimo, nego da ih upamtimo onako kako smo navikli ranije”.

Zbog mjera prevencije u džamijama danas tek nekolicina vjernika.

“U Ramazanu ova je džamija puna i djece. Sada vidite nema ni djece, prazno i neobično. Nama je drago da smo dočekali ramazan pa makar i ovako”, priča Lamija Dervišević, hadžinica.

“Higijena je na prvom mjestu u islamu. I ona se danas propagira kroz sve aktivnosti od svih svjetskih stručnjaka. Znači sve imamo u Kur'anu i to je Allahova uputa”, podsjeća Sedin Derišević, predsjednik džematskog odbora Stari Ilijaš.

Tri sata iza ponoći. Porodica efendije Amela Muminovića priprema se za sehur.

Ef. Muminović: “Džejlana nadam se da nećeš zaspati dok ovo bude gotovo”

Džejlana: “Pa neću valjada”

Ef. Muminović: “Imaš li Džejlana brigu kako ćeš ispostiti?”

Džejlana: Nemam

Ef. Muminović: “Da nam Allah ukabuli, ako Bog da, amin.”

“Ja u toku ramazana učim Kur'an, klanjam, družim se sa svojim drugarima. Učim ilahije, idem na hor i idem u džamiju”, priča Džejlana Muminović.

Nakon sehura, penjemo se na munaru džamije u Starom Ilijašu, sa jednim od najmlađih džematlija. Gašenjem kandilja prestaje sehur i slijedi sabah namaz.

“Allahu Ekber, Allahu Ekber!! Allahu Ekber! Allahu Ekber!” Ezan uči Muhamed Bilinović.

Petak prvi dan post i džuma namaz. U džamiji samo nekoliko vjernika.

“O vjernici propisuje vam se post, kao i onima prije vas kako biste se svojih grijeha klonili”, citira ajet iz Kur'ana Amel ef. Muminović.

Poslije više od 15 sati posta iščekuje se iftar.

“Allahu Ekber! Allahu Ekber!”

Ramazanska durženja su izostala, ali bogata iftarska trpeza nije.

“Mi smo kako imamska porodica navikli da provodimo iftare u druženju. Da to bude u džematima, za djecu, za omladinu, za žene i da budemo svi zajedno. Zbog toga smo tužni, naš ramazan nije onako kako smo navikli”, ističe Emina Muminović, mualima.

Muslimani vjeruju da je prva trećina ramazana Allahova milost, druga oprost od grijeha, a treća spas od džehenemske vatre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad