Kako na najave o mogućim hapšenjima i deportaciji reaguju migranti

Vijesti 25. apr 202019:20 > 19:21
N1

Nakon izjava ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića o ilegalnim migrantima iz Pakistana, reagirala je i Ambasada Pakistana u BiH. Izjavu ministra sigurnosti BiH smatraju nepravdanom i nepotrebnom, a njegov poziv da ambasador Pakistana bude proglašen "personom non grata" duboko je uznemirujući, poručuju iz Ambasade. Provjerili smo danas kako na najave o mogućim hapšenjima i deportaciji reaguju migranti.

Svaka priča o njima počne kao priča o migrantima, i ne bude uvijek dočekan sa dobrodošlicom bilo kakav nagovještaj da će se završiti kao priča o ljudima. Da li smo je bespotrebno romantizirali? Da li smo bili pretjerano gostoljubivi, da li smo im trebali prići s manje srca i više pameti?

“Mi smo kao mala zemlja imali obavezu da obeshrabrimo dolazak tih ljudi. Njihov nagao dolazak će izazvati ogromne socijalne, humanitarne i kulturološke probleme jer domaće stanovništvo očigledno nema taj kapacitet da bude diskriminirano od dobro organiziranih izbjeglica”, tvrdi ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić.

“Imamo podatke koji su procurili u javnost da je u tri prihvatna centra u Grčkoj ušao korona virus i da su desetine zaraženi. U tom pogledu mislim da su ministarstvo i ministar željeli da pošalju jednu jaku poruku da se ne može i neće ići preko BiH i da svi oni koji uđu, da ih ne očekuju više privremeni prihvatni centri nego da ih očekuju na osnovu njihovog prekršaja pritvorske jedinice”, dodaje Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove s strancima.

Vozeći se magistralom koja vodi u migrantski kamp Blažuj, sretali smo ih u manjim grupama. Pitali smo ih kako im se čine neki novi pristupi nadležnih u suočavanju sa migrantskom krizom, plaši li ih potencijalna deportacija, hapšenje, zaraza, život u ovakvim okolnostima.

Problem si, terorista iz Avganistana, Taliban… tako nas doživljavaju. Ne osjećam sigurnost”, priča Said iz Avganistana.

Plaši li vas mogućnost hapšenja, deportacije?

“Sada me plaši. Ne želim da budem deportovan, želi da idem ka svojoj budućnosti, a ona je u Italiji, Francuskoj, Španiji…”, ističe Aluri iz Maroka.

“Imamo vodu, hranu, solidne uslove u kampu, bilo je problema oko novca, brinemo šta kasnije”, navodi Arad iz Avganistana.

“Sanjam da za jedno pet godina imam berbernicu, moj salon, ako Bog da, to je moj san”, otkriva Hizmemra, migrant iz Maroka

Dok on sanja da jednog dana počne uljepšavati ljude, Arad iz Avganistana izgovara riječi koje su za njega čarobne:

“Želim da se opušten zaputim ka životu”.

U vrijeme preporučene i poželjne velike fizičke distance, sanja o onoj idealnoj distanci između grudi i mjesta gdje počinje udah, o čistom prostranstvu na predjelu koje čovjek zove duša – jer sa tim snom, sve distance, daljine i kilometre koji su pred njim – lakše će podnijeti. Svi oni čekaju da prođe pandemija i nastave svoj put, ako treba i pješke i uprkos svim otežavajućim okolnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad