U KS testirano 196 osoba u proteklom danu, dvije pozitivne na korona virus

Vijesti 26. apr 202013:05 > 13:16
AFP

Komandantica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Nihada Glamoč kazala je na današnjoj pres-konferenciji da je tokom jučerašnjeg dana na području KS testirano 196 osoba, te da su ukupno pozitivna dva uzorka krvi. Jedna osoba je re-testirana.

Ukupno je testirano 196 osoba, dvije su pozitivne. Jedno re-testirano, a ukupno 11 hospitaliziranih. Na respiratoru trenutno nema niti jedan pacijent. Jučer je oporavljeno osam pacijenata. Ukupno od početka u KS testirano 3.409 osoba“, izvijestila je Glamoč prilikom obraćanja.

Također, sinoć je zabilježeno šest slučajeva kršenja pravila izolacije.

“Ukupno 70 osoba je jučer dobilo rješenje o prekidu karantina, danas izlazi još deset osoba”, dodala je Nihada Glamoč na današnjem obraćanju.

Pojasnila je da se do četvrtka 4.449 osoba prijavilo na biro za zapošljavanje, a naredni dan se prijavilo još 313.

Ranije, na obraćanju nadležnih u FBiH, Zlatan Peršić, stručni savjetnik u ministarstvu zdravstva je naglasio da se ublažavanje mjera ne smije shvatiti na pogrešan način.

U kontekstu ublažavanja mjera, ne smije se shvatiti pogrešno da je to kraj borbe sa pandemijom. Naprotiv, mi smo praktično na početku sa pandemijom i trebamo biti svjesni da ćemo živjeti i dalje u okolnostima stalne prijetnje. I dalje imamo kontinuirani prenos i borba će trajati vrlo dugo. Ublažavanje mjera je vezano s jedne strane da u novim okolnostima društvo i sistem moraju funkcionisati, a s druge strane pretpostavlja se da su svi ljudi se upoznali sa značajem prevencije i dosta toga naučili o virusu“.

“Potpuno pogrešno shvatanje je da smo pri kraju pandemije”, zaključio je u obraćanju medijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad