Mustafa Mehić uputio apel zastupnicima PSFBiH: Ne smanjujte invalidnine

Vijesti 26. apr 202019:41 > 19:51
Anadolija

Slijepi sportista i student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Mustafa Mehić zvani Mujče, uputio je apel zastupnicima Parlamenta Federacije BiH povodom najavljenog smanjenja transfera za invalidnine u iznosu od 5,6 miliona KM. U pismu ističe kako bi ovaj prijedlog, ukoliko bude prihvaćen, predstavljao krajnje nehumanu odluku i nastavak diskriminacije osoba s posebnim potrebama.

“Naime, najveći broj primalaca invalidnine i naknade za tuđu pomoć nije u radnom odnosu. Navedena primanja ovoj kategoriji građana BiH predstavljaju jedini izvor primanja, iako su ona manja od najniže plaće u Federaciji BiH. Smanjivanjem ovih primanja mnoge osobe sa invaliditetom više neće moći sebi priuštiti čak ni minimalnu ishranu i kupovinu neophodnih lijekova i pomagala, a mnogima koji se školuju nastavak obrazovanja biće onemogućen.

S druge strane, postojeća zakonska rješenja diskriminiraju tzv. ‘neratne invalide’ u odnosu na ratne invalide i civilne žrtve rata. BiH jeste potpisnica međunarodne konvencije kojom se zabranjuje diskriminacija invalida po osnovu uzroka invalidnosti, ali nezakonita praksa traje već godinama i navedenim prijedlogom Vlade Federacije BiH diskriminacija tzv. ‘neratnih’ invalida se nastavlja i produbljuje.

Iz navedenih razloga obraćam se svim poslanicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zahtjevom i molbom da na predstojećoj sjednici odbiju prijedlog Vlade Federacije BiH o smanjenju naknada osobama sa invaliditetom u Federaciji BiH, kao kategoriji građana čiji se izuzetno težak položaj navedenim prijedlogom dodatno pogoršava.  Poštovani poslanici, apelujem na vašu ljudskost i osjećaj odgovornosti prema najugroženijim kategorijama građana”, navodi se u pismu Mustafe Mehića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad