Nenad Stevandić: Ukidanje karantina u FBiH lud i neodgovoran potez

Vijesti 27. apr 202007:30 > 07:33
N1

Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije, u intervjuu za Nezavisne novine rekao je da su "ključne dvije nedjelje iza nas te da je ispred nas silazna ruta, koju može da pokvari samo neozbiljnost, kao što je odluka Federacije BiH da ukine karantin i policijski čas".

“To je lud i potpuno neodgovoran potez, nema pokrića u struci i epidemiologiji”, rekao je Stevandić.

Govoreći o ekonomiji, Stevandić je rekao da se mora izaći iz lihvarskog odnosa banaka prema privredi i građanima

“Banke su postale ekstra korona profiteri i zaradit će više u toku moratorijuma, koji samo na prvu ruku izgleda da se pomaže”, rekao je Stevandić.

NN: Tim za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije upozorio je na odluku FBiH da ukine karantin i policijski čas. Zašto?

“Desetog aprila u karantinu u Republici Srpskoj u lokalnim zajednicama je bilo 808 ljudi, 19. aprila je bilo 257, a prije dva dana smo imali 504. Dakle, primjetan je rast i imamo ogroman pritisak ljudi koji dolaze nakon vaskršnjih praznika. Kada je taj promet pojačan, Federacija je donijela mjere da ukida policijski sat i karantine i po njihovim podacima imamo deset puta veći prelazak granice BiH. Sve to u momentu kada smo na pragu da uđemo u silaznu fazu platoa epidemije. To je lud i potpuno neodgovoran potez, nema pokrića u struci i epidemiologiji”.

Integralni intervju pročitajte na portalu Nezavisnih novina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad