Dr. Jurić pojasnila: Da li je moguć drugi val korona virusa i kada

Vijesti 27. apr 202013:15 > 13:28
N1

Doktorica Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, danas je odgovarajući na novinarska pitanja kazala da se može očekivati i drugi val korona virusa na jesen. Također, pojasnila je kako je riješena situacija sa pandemijom na prostoru općine Čitluk.

Zadnji slučaj na području Čitluka je zabilježen unutar prvih 14 dana. To je knjiški primjer kako se brzo stavila pod kontrolu ta epidemija. Sustav je jako koliko je jaka najslabija karika. Prekinuli smo potpuno pojavu novih slučajeva unutar 14 dana. Imali smo jedan slučaj, tzv. ‘uvezen’ iz Zagreba, radi se o jednoj pacijentici koja je stavljena pod nadzor“, kazala je Jurić.

Dodala je da razlog za optimizam postoji, ali ne postoji razlog za opuštanje.

“Imamo razloga za optimizam, ali nemamo da se potpuno opustimo. Ovo što smo uradili smo uradili skupa. Predstoji nam da struka završi u miru sve poslove, da ne dajemo možda toliki medijski prostor koji u ovom trenutku u općini Čitluk nije potreban”.

Jedno od pitanja novinara bilo je i postoji li razlog da se može očekivati drugi val virusa i kada.

Razlog za očekivanje drugog vala infekcije realno postoji, to je stav mnogih stručnjaka i javnosti. Novi val se predviđa kao moguć na jesen, jer tada se virusi ‘podignu’ i postanu opasni za ljude. Ako se to dogodi, ponavljam, ako se dogodi, očekujem da bude manje opasniji za ljude“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad