Načelnik Maglaja: Ubijeđen sam da ćemo imati dodatni broj novozaraženih

Vijesti 27. apr 202013:43 > 13:48
N1

U Maglaju je održan sastanak povodom novog potencijalnog žarišta korona virusa, nakon što je u firmi Bontex potvrđen korona virus.

Mirsad Mahmutagić, načelnik Općine Maglaj, nakon sastanka je kazao da se u firmama Bontex i H-M promet, odvijao uobičajen radni proces uz određene dezinfekcijske mjere.

VEZANA VIJEST

 “Radi se o kompanijama sa velikim brojem uposlenih na malom prostoru i virus se zavukao među radnike, naglo se proširio. Kada je u pitanju prestanak rada tih kompanija, H-M promet je prestao da radi kada se evidentirao provozaraženi na području općine Maglaj, koji nije usposlenik H-M prometa, odmah su zaustavili proizvodnju. Kada je u pitanju kompanija Bontex, u prošli četvrtak je evidentirana prvozaražena osoba, odmah u petak ujutro je nadležna osoba, epidemiolog iz Doma zdravlja otišao da se uzmu brisevi da se provjeri stanje korona virusa među tim radnicima i u petak je zaustavljena proizvodnja i u toj kompaniji. Nijedna od te dvije kompanije trenutno ne rade”, pojasnio je.

Tvrdi da nulti pacijent koji je donio virus u Maglaj nije poznat.

“Ono što ja vidim je da su epidemiolozi uhvatili tu granu, put kretanja virusa i lokalizovali, i vjerujem da će tako učiniti i sa Bontexom, iako sam ubijeđen da ćemo imati dodatni broj novozaraženih nakon testiranja koja su nastavljena ovih dana”, kazao je.

Prema zvaničnim podacima, do jučer je u ovom gradu bila 61 osoba zaražena korona virusom. Dan ranije, ta brojka je iznosila 49.

Trenutno je čak 508 osoba u samoilozaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad