Radovan Višković najavio pooštravanje policijskog sata za 1. maj

Vijesti 27. apr 202017:15 > 17:18
Fena

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao je da su sve odluke koje su do danas bile na snazi produžene do 11. maja, s tim da ima određenih korekcija.

On je najavio da će Vlada RS, cijeneći epidemiološku situaciju, ukoliko ona bude u skladu sa očekivanjim,a predložiti ukidanje vanrednog stanja. Naglasio je da su se o mjerama složila sva ministarstva i struka da se može ići sa relaksacijom u određenim djelatnostima, a primjena danas donesenih odluka počinje sutra.

“Osobe starije od 65 imaće svaki radni dan u periodu od sedam do deset dozvoljenu šetnju uz poštovanje svih mjera”, kazao je Višković.

Od sutra, 28. aprila, počeće sa radom šalter-sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave od sedam do 15 časova.

“Omogućiti rad kuhinja i dostavu hrane i pića iz ugostiteljskih objekata, kao i šaltersku prodaju hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskih objekta, odnosno prodajnog mjesta – u prevodu kućna dostava i šalterska prodaja”, kazao je Višković.

Uslužne radnje, kao što su autopraonice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, praonice tepiha, hemijske čistionice, isto mogu početi sa radom od sutra u vremenu od sedam do 19 časova.

“Radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, saloni namještaja, muzeji, bibilioteke, druge zanatsko-preduzetničke radnje, osim frizerskih i kozmetičkih salona, isto tako u vremenu od sedam do 19 časova”, rekao je Višković.

On je rekao da je od sutra dozvoljen rad trgovinama neprehrambene robe koje funkcionišu kao zasebni prodajni objekti, dok će one koje se nalaze u tržnim centrima, biti obuhvaćene odlukom od 1. maja, kada će biti omogućen rad tržnim centrima, uz zabranu poslovanja dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa.

Od 1. maja biće dozvoljen i rad stočnih pijaca od šest do 13 časova, a u bolnicama i domovima zdravlja vratiće se u rad specijalističke i subspecijalističke ambulante sa oko 50 posto kapaciteta u skladu sa prioritetima.

Prema njegovim riječima, u osnovnim i srednjim školama organizacije rada kada je neophodno da se uprava i osoblje mobiliše za pripremu ocjenjivanja učenika, vođenje pedagoške dokumentacije, te uređenje i čišćenje objekata škola.

Istakao je da postoje planovi za periode poslije 11. i 15. maja koje će biti donesene u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Višković je istakao da su posljednji u nizu otvaranja kafići, hoteli, odnosno ugostiteljstvo, o čemu će se praviti analize u narednom periodu.

Odgovarajući na pitanja novinara o zabrani kretanja tokom prvomajskih praznika, Višković je rekao da će konačna odluka biti donesena sutra ili prekosutra.

“Jedino što mogu reći je da nećemo slijediti primjer koji je recimo donijela Srbija da sva tri dana, 72 sata, koliko su donijeli zabranu kretanja, ali proširivanja policijskog časa u RS-u za vrijeme prvomajskih praznika će svakako biti”, kazao je Višković.

U RS-u trenutno je na snazi zabrana kretanja svih građana RS u periodu od 20 do pet časova.

Na sajtu Vlade RS biće objavljene sve mjere koje moraju poduzeti privredni subjekte kojima se odobrava rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad