U FBiH naglo ukidaju mjere, iz RS negoduju, WHO upozorava: Oprez!

Vijesti 27. apr 202020:17 > 20:20
N1

Virus je još prisutan u zajednici, ali se mjere u Federaciji Bosne i Hercegovine ublažavaju. Trebali smo do sada naučiti živjeti sa koronom, kažu nadležni, uz poruku da se građani ne smiju opustiti i moraju nastaviti poštovati zaštitne mjere.

No, uz ukidanje policijskog sata, jedna je mjera naročito izazvala reakcije. Ukidanje obveznog krantena za sve koji ulaze u BiH na granične prelaze pod kontrolom federalnih inspektora. U Republici Srpskoj smatraju da je ublažavanjem te mjere ugrozilo sve ono što se do sada postiglo u borbi protiv pandemije.

“Ništa nećemo postići ako mi zaštitimo teritoriju Republike Srpske, a imamo federalne prelaze otvorene. Zato nas čudi odluka Federacije o ukidanju karantina, a pogotovo sad pred 1. maj”, rekao je Dragutin Škrebić – direktor Inspektorata RS.

Odgovor iz Federacije je da su takve ocjene neutemeljene.

“Mi smo neke mjere poput katrantena ukinuli, nego smo uveli mjere samoizolacije. Slične mjere se provode i u Hrvatskoj, dakle najbližoj zemlji EU”, kazao je Goran Čerkez – pomoćnik minista zdravstva FBiH

Član Predsjeditšva BiH Milorad Dodik također je kritizirao federalne vlasti zbog ukidanja obvezne karantene. Najavio je da bi o tome moglo biti riječi na sutrašnjoj sjednici kolektivnog šefa države. U međuvremenu, na pomolu nova ublažavanja.

“U narednom periodu bismo mi mogli nastaviti sa ublažavanjem određenih mjera. Pravimo dinamiku i standarde. Te bi mjere bile ublažavane na 14 dana”, rekao je Čerkez.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorenje – oprez!

“Zato predlažemo da se to radi postepeno i da se uzme u obzir najmanje četiri do pet važnih faktora. Prvi bi bio da je prenos kontrolisan, drugi bi bio da ima dovoljno dostupnih javnih zdravstvenih i usluga opšte medicine(…) da se preventivne mjere trebaju implementirati na radnim mjestima, školama i drugim mjestima gdje ljudi obično idu”, poruka je iz Svjetske zdravstvene organizacije, njenog direktora za BiH, Victora Olsavskog.

Brojne zapadnoeuropske zemlje također popuštaju restriktivne mjere, ili imaju nakanu da to uskoro učine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad