Marjanović: Premijer Novalić je ušao bez maske, pokazao da mu nije stalo do vas

Vijesti 28. apr 202013:39 > 13:55
N1

Zastupnik Doma naroda Paralmenta FBiH Damir Marjanović oštro je kritikovao premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH zbog Nacrta rebalansa budžeta, nepoštivanja mjere nošenja maske i ukidanju sredstava nauci, te konstatovao kako premijeru i Vladi FBiH nije stalo do Doma naroda niti ljudi koji sjede u njemu.

“Premijer je ušao bez maske. Ja se nešto kao malkice razumijem i nauku i kažu da to što nosite masku ne štitite sebe već druge, time pokazujete nesebičnost. Premijer je pokazao da mu nije stalo do vas koji ste ovdje i cijela Vlada, sve vrijeme ovog mandata, da joj nije baš stalo do Doma naroda. Ponekad poželim da stavim tu masku i da smo bogdo stavili masku na budžet da zaštitimo mnoge ljude i katogorije od onogašto je ova Vlada poduzela”, rekao je Marjanović na početku obraćanja.

N1

Konstatovao je da mu je žao što je premijer Novalić otišao sa sjednice kazavši kako je očekivao da će ostati i poštovati ono što su neki njegovi ministri donijeli.

“Čestitam Vladi na nečemu što se zove konzistentnost. U proteklih šest godina ova Vlada se toliko trudila da pokaže da joj nije stalo do nauke i obrazovanja i s ovim prijedlogom budžeta je dokazala to. Stvarno joj čestitam što je bila principijelna u tome jer ovaj rebalans je pokazao da Vladu FBiH zanima kako da obrazovanje i nauku na ovom prostoru dovedu do nule. Da smo u bilo kojoj drugoj zemlji, ova priča bi bila proglašeno smiješnom, vjerovatno bi se podigao bunt i ta vlada bi pod pritiskom bila prinuđena da ode”, rekao je Marjanović.

Istakao je kako u doba korona virusa pametne i mudre zemlje povećavaju izdvajanja za nauku i obrazovanje, navodeći primjer Republike Hrvatske koja je početkom marta raspisala grant za vršenje ispitivanja covida-19 te nakon mjesec dana imaju izlorian virus.

“Ova Vlada je odlučila vrlo mudro da skine sve što se tiče nauke – 2,9 miliona KM i prosto imam osjećaj da je premijer do neki zadatak nekom ko je kreirao budžet d uzme dokument u pdf-u i ide na opciju ‘find’, gdje god pronađe riječ nauka da skine sve. Temeljno su odradili – čestitam im”, rekao je Marjanović.

Naglasio je kako su Tekuće rezerve Vlade FBiH uduplane, da je dodana nova stava za istraživanja nafte u kojoj se izdavaja 300.000 KM, te da je isti iznos ostao za stavku Unaprijeđenje avioprometa u FBiH.

“Siguran sam da će biti jako bitno u narednih mjesec dana da unaprijedimo aviopromet jer nam avioni lete na sve strane. Imate dio koji se tiče potpunog ukidanja pet milion KM Ministarstvi razvoja, poduzetništva i obrta koja su namijenjena malim obrtima i start-upima, onome što nam treba da se izvučemo iz krize. Ovo me podsjeća na šaradu ekipe humorističara u emisiji ‘Nagovorite se ljudima’. Ja sam romantičarski predao amandman gdje sam pronašao način kako da se novac vrati nauci i obrazovanju. Znam da će ga Vlada glat odbiti, ali se nadam da će Dom naroda imati priliku da se izjasni o tome i da je ovim ljudima ovdje stalo”, zaključio je Majranović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad