Konaković napao Novalića: BiH nije siromašna država, nego je lopovska

Vijesti 28. apr 202014:23 > 14:25
N1

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je žestoko napao federalnog premijera Fadila Novalića optuživši ga kako "on i njegovi nalogodavci" koriste krizu, izazvanu pandemijom korona virusa, za bogaćenje.

Konaković je tokom obraćanja na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH kazao kako Bosna i Hercegovina nije siromašna država, nego je lopovska.

“U ovoj zemlji 25 posto ekonomije nalazi se u sivoj zoni. Kada bismo imali odgovornu i hrabru vlast, da se obračuna sa lopovima, mi imamo rezerve kao Slovenija. Dakle, mogli bismo milijarde izdvojiti da nam nisu lideri ovakvi kakvi su, kojima nisu bitni računi, nego su im bitni tajkuni kojima se ne smije ući i iskontrolisati poslovanje jer su stranački ljudi”, zaključio je delegat te dodao:

“Bosna i Hercegovina je lopovska država u kojoj čovjek dođe ovdje, održi nam slovo o budžetu, ima firmu sa ministrom Džindićem, po pola, koja posluje sa firmom koju mi nadziremo – izađe na televiziju i to nam prizna. On kaže to je nekih tričavih 80.000 maraka posla sa Pretisom. Ovaj čovjek čija je kćerka imalac dokumenata firme, koje posluje još više sa državom, ne može promijeniti sistem i braniti naše porodice jer je ovo udar na naše porodice”.

Konaković je poručio kako ćemo zbog ovakve vlasti uskoro imati socijelne nemire u entitetu.

“Ovo više nema veze niti sa nacijom, imenom, geografijom… vi i mi ćemo se suočiti sa socijalnim nemirom jer ljudi poput ovog čovjeka i njegovih nalogodavaca – njih zanima samo malina. I ovaj način nabavki u kojima će iz ove krize izaći milione bogatiji”, naveo je na kraju Elmedin Konaković.

Podsjećamo, federalni premijer Fadil Novalić danas je na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH poručio delegatima da ukoliko izglasaju rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije u iznosu od 5.508.930.679 KM, da će to biti prvi usvojeni rebalans budžeta u regiji.

Na taj način, kaže on, ne stoje primjedbe da Federacija kasni sa prijedlogom mjera u okruženju.

U odnosu na dosadašnji iznos uvećan je za 554.538.278 KM ili za 11 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad