Dodik: RS ostaje u karantinu, mjere FBiH su ishitrene

Vijesti 28. apr 202014:19 > 14:29
N1

Članovi Predsjedništva danas su održali sastanak sa ambasadorima Kvinte i EU na kojem je razgovarano o aktuelnoj situaciji. Novinarima se obratio Milorad Dodik kazavši da je sastanak imao jednu tačku dnevnog reda.

“Sadašnje stanje je tako da je mjere koje je poduzela FBiH za karantine, dovelo i Vijeće ministara u probleme. Dali smo rok od 24 sata da se vidi kako će to pitanje biti rješeno”, kazao je Dodik.

Sastanak sa ambasadorima Kvinte je rezultirao jednom tačkom o kojoj se razgovaralo.

Sastanak sa Kvintom i jedna tačka dnevnog reda bila je vezana za summit u Zagrebu. Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere za 14 tačaka iz mišljenja EU. Donijeli smo zaključak da se formira grupa u sastavu: Predsjedništvo, Savjet ministara i oba kolegija predstavničkog i Doma naroda da se sastanemo i donesemo jedan dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz mišljenja kako bi VM moglo predložiti Akcioni plan“.

Dodik je još kazao da je predloženo da Vijeće ministara BiH okupi sve faktore uključene u Mehanizam koordinacije.

Predložili smo da VM BiH okupi sve one uključene u Mehanizam koordinacije i da se razmotre mjere koje bi trebale biti donešene. O tome smo razgovarali, nije bilo drugih tačaka. Prihvatili smo Izvještaj Ministarstva odbrane, isključivo je bilo oko postavljanja šatora i mi smo to prihvatili“.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje kazavši da “ponašanje FBiH” nije dobro.

“Imate zaključak sa prošle sjednice gdje piše tamo gdje se ne uspostave karantini da se otvore granice. To ponašanje FBiH nije dobro, jedino što preostaje je da se putem Vijeća ministara pokuša ujednačiti praksa u oba entiteta. RS ostaje u karantinu, 1. maj je izazovan datum za širenje korona virusa, mjere FBiH nisu dobre jer su ishitrene i jednostrane u tom pogledu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad