Komšić: Odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 28. apr 202015:24 > 15:26
N1

Ovo je odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu u nastavku našeg puta ka Evropskoj uniji. Usvajanjem današnjih zaključaka otvorili smo novi prostor za nastavak procesa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, na način da će se 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije moći brže i efikasnije realizirati kroz institucije Bosne i Hercegovine, kazao je u utorak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i Evropske unije.

Komšić je dodao kako se na ovaj način kreirao “prostor za vršenje kontinuirane evaluacije progresa Bosne i Hercegovine u implementaciji 14 prioriteta iz Mišljenje Europske komisije” te je upućena važna poruka za “istinsku opredijeljenost naše zemlje za nastavak našeg europskog puta”.

“Nakon donošenja Programa reformi Bosne i Hercegovine u novembru prošle godine, kojim smo trasirali put prema NATO integracijama, ovim smo dokumentom stvorili jasne pretpostavke za nastavak puta i unutar europskih integracije. Najvažnije je poruka da će to biti rađeno kroz institucije Bosne i Hercegovine, te da će u tome učešće uzeti vlast i opozicija, jer put ka članstvu u Europskoj uniji ne može biti ekskluzivitet samo jedne političke grupacije, već svih građana Bosne i Hercegovine, odnosno svih političkih stranaka koje su građani birali”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Komšić je izrazio uvjernost kako Bosna i Hercegovina ima prostora da u narednim godinama ispuni ovih 14 mjera iz Mišljenja Europske komisije…

“Kako bismo time ušli u narednu fazi sticanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji. Posebno izražavam svoju zahvalnost Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i svim ambasadorima Kvinte na njihovoj podršci u donošenju ovih značajnih dokumenata”, zaključio je Željko Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad