Jesu li ispoštovane procedure za nabavku respiratora iz Kine?

Vijesti 28. apr 202016:05 > 19:09
N1

Nabavka 100 respiratora po cijeni od preko 10 miliona maraka, posredstvom firme Srebrena malina, našla se u fokusu javnosti, ali i interesa istražnih organa. Predmet je otvorilo sarajevsko tužiteljstvo, a provjere obavlja i Državna agencija za istrage i zaštitu. Vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić tvrdi da je sve po zakonu, kao i Federalna uprava civilne zaštite, dok sumnju na cijelu priču bacaju izjave zapovjednice Jelke Miličević koja tvrdi da procedure nisu ispoštovane, a pitanja je postavila i Agencija za javne nabavke BiH.

Isporuka respiratora na sarajevskom aerodromu ovog vikenda. Osamdeset respiratora avinom FlyBosnia stiglo je zahvaljujući firmi Srebrena malina. Isporuku je dočekao premijer Fadil Novalić, predstavljajući to kao veliki uspjeh.

“Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bismo rekli, dupli”, kazao je Novalić.

Predsjednik Vlade na dočeku, a ministar zdravstva u njegovoj Vladi ne zna ništa o toj nabavci.

“Ministarstvo zdravstva nije uključeno u Federalni stožer civilne zaštite. Mi smo samo savjedodavni organ. Nismo upućeni u navedeni slučaj”, kazao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH. 

“Ja osobno i kao Zavod za javno zdravstvo nisam upoznat. Uistinu ne znam jesu li ispoštovane procedure”, kazao je Davor Pehar, direktor Zavoda za janvo zdravstvo FBiH. 

Procedure su prekršene tvrdi to zapovjednica Federalnog stožera, Jelka Miličević.

“Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog štaba Civilne zaštite i pribavlja saglasnost Vlade Federacije BiH”, kazala je Miličević.

Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni štab usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite tvrde kao je sve po zakonu, a o čemu je bila upoznata i ministrica Miličević.

“Nabavka je izvršena u skladu sa zakonima o javnim nabavkama, sve procedure su ispoštovane, sve odluke su usvojene od Federalnog štaba do odluka Vlade Federacije”, kazala je Sanita Alagić, FUCZ.

No, krovna državna institucija koja obavlja monitoring svih javnih nabavki nije pronašla Srebrenu malinu kao ponuđača u konkretnoj javnoj nabavci. Tražili su očitovanje od Vlade Federacije i Federalne uprave Civilne zaštite.

“Da dostave kompletnu dokumentaciju kako je odabrana ta kompanija i pod kojim uslovima. Ne možete tek tako naći neki kompaniju i provoditi proceduru. Najveća nejasnoća u ovom trenutku ko je ugovorni organ i ko je finansirao ovu nabavku”, pojasnio je Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Nabava respiratora preko Srebrene maline pod lupom je i istražnih organa. SIPA porvjerava okolnosti sukladno Zakonu o sprečavanju pranja novca, kojim se predviđa provjera transakcije većih od 30.000 maraka.

“U vezi sa navedenim mogu vam potvrditi da SIPA vrši određene provjere u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti. Više detalja ne mogu vam otkrivati”, kazao je Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

I Tužiteljstvo Kantona Sarajevo otvorilo je predmet.

“Na osnovu medijskih navoda Tužilaštvo KS formiralo je dva predmeta u cilju provjere nabavki respiratora i testova kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela u postupku tih javnih nabavki”, kazali su iz Tužilaštva. 

Fikret Hodžić, vlasnike Srebrene maline, tvrdi kako je njegova firma uspjela nabaviti respiratore posredstvom partnera iz Kine, te da su sve procedure ispoštovane.

“Ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata. Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da preduzeće ‘FH Srebrena malina d.o.o.’ kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo”, istakao je Hodžić.

Hodžić uvjerava da “u poslu s respiratorima nisu bili vođeni profitom”. Naprotiv, ističe, zaradu smatra skromnom. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad