Sunčano vrijeme izmamilo djecu na ulice

Vijesti 28. apr 202017:44 > 19:28
N1

Parkovi, igrališta i šetališta ponovo puna dječije graje i smijeha. Tri dana sedmično, od 14 do 20 sati, maloljetnicima je dozvoljen izlazak iz kuće i kretanje po gradu. Naše kamere zabilježile su neke od njih tokom današnjeg druženja.

Sunčano vrijeme ponukalo je mnoge danas na izlazak. Ima i onih koji su svoje domove napustili prvi put nakon više od mjesec dana izolacije. Šetnja, zabava, igra i smijeh bile su njihove aktivnosti.

Pitali smo roditelje i djecu koliko im znači što mogu izaći vani i evo šta su nam kazali:
“Pa znači mi definitivno jako puno, još je lijepo vrijeme, da budemo malo vani. Mada nije ni u kući bilo strašno, imali smo neke aktivnosti, ali ovo je bolja opcija definitivno.”
“Igramo se barbika. (N1: Gdje je bolje napolju ili u kući?) Napolju.”
“Pa normalno da sam sretna, a i sretna sam što i ja mogu konačo napolje. (N1: Pridržavate li se mjera?) Pridržavam od prvog dana, sestra i ja smo rigorozne bile što se toga tiče. Svi su mislili da smo manje hrabre, ali ustvari ne mislim da sam manje hrabra. Mislim da štitim sebe i sve oko sebe.”
“Jedva čekam da ovo prođe, da mogu izaći napolje jer meni je bolje napolju.”
“Jako puno, osjetim jednu normalu iskreno rečeno i ja se divno osjećam.”
“(N1: A jesi li sretna što si opet izašla vani?) Da.”

Vidjeli smo, mala stopala i veliki osmijesi krase Vilsonovo šetalište, dok okolo sve vrvi od ponovno okupljenih starijih osnovaca i srednjoškolaca. Pitali smo ih šta oni imaju da kažu:
“Iskreno malo čudno, zato što sve po prvi put izlazim nakon dužeg vremena, ali super je osjećaj vidjeti ih opet nakon toliko dugo vremena, nekako euforično.”
“Puno je bolje nego kući, ima više zraka što je puno bolje.”
“Lijepo je se sastati nakon ovoga, nakon izolacije dok su malo uveli da se može izaći, da se malo provozam sa rajom. Mislim da je to jako lijepo i nadam se da će ovako ostati, da će ova situacija proći”.

Jučer oni najstariji, danas najmlađi, na otvorenom uživaju u lijepom vremenu i prijatnim temperaturama. Uz malo odgovornosti, kolegijalnosti i opreza sve bi moglo proći sa najmanje štetnih posljedica. Na otvorenom, najmlađi mogu boraviti najkasnije do 20 sati. Ponovo će moći izaći iz svojih domova u četvrtak i subotu od 14 sati. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad