Cenić za N1 o uvozu respiratora: Dozvolu su pisali jučer, kada se sve otkrilo

Vijesti 28. apr 202017:35 > 18:00
N1

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić prokomentirala je za N1 aferu u vezi sa respiratorima koje je u FBiH uvezlo preduzeće koje se bavi preradom voća i povrća. Istakla je kako nevjerovatno da se sve obavilo mimo procedura, a da je preduzeće za uvoz respiratora, koji su svečano dočekani, dozvolu dobilo tek jučer.

“Daj Bože da je ovo jedini posao. Mislim da ih je bilo više. Dozvolu za uvoz medicinske opreme su dobili tek jučer. Nevjerovatno je da je sve mimo procedure. Ne može neko naručiti, platiti, slikati se, biti u špaliru za doček respiratora, a da firma koja ih uvozi dobije dozvolu tek jučer. Saglasnost je potpisana 27.4., a danas je 28. april. Kada se sve otkrilo, onda se pisala dozvola”, kazala je Cenić za N1.

Istakla je kako su respiratori plaćeni iznad njihove tržišne cijene, što je, naglašava, strašno.

“Nisu u pitanju nikakve veze. Kakva zahvalnost firmi što je nabavila kad je nas nekoliko isto dobilo predračune za iste respiratore po daleko nižoj cijeni – 9,7 miliona KM, PDV se ne plaća, carina je 1,2 miliona KM, a između 100.000 i 150.000 KM je prevoz. Izračunajte sami. Pitanje i kako se posao radio prije, neka medicinska oprema, materijali su uvezeni, a nije postojala saglasnost Agencije za lijekove. Koliko znam, po propisima je potrebno imati farmaceuta u firmi i mene sada zanima ko je farmaceut u toj firmi, onako iz radoznalosti”, kazala je Cenić.

Postavila je pitanje ko je da 10,5 miliona KM? Navodi kako kako ne spori potrebu za respiratorima, ali da joj nije jasno zbog čega je nabavljeno 100 respratora ove vrste za koju su medicinari rekli da mogu služiti samo u kolima hitne pomoći, ali ne i u intenzivnoj njezi.

“To je sve toliko nelogično. Prvo – netransparentne procedure, drugo – potpuno mutna radnja, treće – da se izvlačila korist iz ove nesreće, četvrto – da nećemo saznati ili ćemo saznati sa zakašnjenjem koji su to sve poslovi bili, peto – ko je nalogodavac. Ne vjerujem da je vlasnik firme koja se bavi uzgojem malina, on je tu statista, a drugi su to završavali. Ne vjerujem da je imao te sposobnosti. Voljela bih da manifestuje te svoje kontakte po Kini s kojima se hvali, iako smo svi mi koji ih nemamo, dobili fakturu, uredno ovjerenu i potpisanu, s adresom, bankovnim računom, brojem firme i za daleko manji iznos nego što je ovaj”, rekla je Cenić

Navela je kako je ovo žalosno i da kontinuirano ponavlja kako je rat nekome bio brat, a da je sada korona sestra.

“Ako se sutra pogorša stanje, jer se nismo još izborili i niko ne zna šta nas čeka, ovi isti ljudi trebaju stati pred građanstvo i pričati nešto, da im narede čega da se pridržavaju. Kako zamišljaju da će to iko slušati i imati povjerenja u ono što govore? To ne samo da je očigledna malverzacija, to je igranje s ljudima i njihovim zdravljem”, kazala je.

Navela je kako nikako ne može shvatiti izjavu Sanite Alagić, pomoćnice direktora FUCZ, u kojoj kaže da trebamo biti zahvalni zato što je to, naglašava, igrarija s povjerenjem.

“Inače je u ovom periodu otkako je 5. marta registrovan prvi slučaj zaraze u RS-u do danas, u oba entiteta bilo nakaradnih stvari, zloupotrebe svega i svaka šuha je mogla da izađe i nešto da kaže, bude važna. Nagledali smo se parada kiča i svega, ali ovakvo igranje s toliko ozbiljnim stvarima i zloupotrebom je nevjerovatno”, zaključila je Cenić.

Podsjetmo, informacija da je uvoznik 80 respiratora koje je naručila Vlada FBiH poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, podigla je veliku prašinu. Tužilaštvo KS je formiralo predmet u vezi ovog slučaja, a u istragu se uključila i SIPA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad