Mario Nenadić za N1: Javni prevoz u Sarajevu u funkciji poslije 1. maja

Vijesti 28. apr 202018:32 > 18:34
N1

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, za N1 je kazao da bi javni gradski saobraćaj u KS mogao profunkcionisati već nakon 1. maja u određenom kapacitetu. On je kazao da bi i najmanje 25 djelatnosti u KS moglo dobiti ponovo dozvolu za rad.

Nenadić je kazao da je u toku isplata naknada za mart svima onima koji su ostali bez posla u tom mjesecu, a poručio je i kako su se ministriu Vladi KS odrekli trećine plaće na ime fonda za podršku borbi protiv pandemije COVID-19.

Ipak, smanjenje plaće ili odricanje je nešto što se ne može razmatrati.

“To je mjera koju ne možemo razmatrati jer se radi o primjeni odgovarajućih kolektivnih ugovora. U plate se nije diralo, jer plate u javnom sektoru su zaštićene kolektivnim ugovorima. Uštede smo radili na svakom drugom dijelu administracije, kroz ukidanje naknada za reprezentacije, puteve i druge troškove. Tu je čitav niz olakšica koje se odnose na davanja u sferi administracije, naplati taksi, naknada, šuma i niza drugih koje su opterećavale privredu”, izjavio je Nenadić.

Premijer KS je rekao kako će se u četvrtak na sjednici razgovarati i o rebalansu budžeta, ali također čekaju i odgovore na niz pitanja od Vlade FBiH – odnosno koliko će ona ići u podršku privredi.

KS je, kako tvrdi Nenadić, prvi kanton koji isplaćuje plaće za blizu 7.000 radnika, a radi se o pripremi dijela za mjesec mart. Premijer je rekao kako nisu svi ispunili uvjete za pristup ovom pravu.

“Mart i april možemo izdvajati, nakon toga prelazimo na srednjoročne mjere, paket od 16 ili 17 mjera kojim ćemo pokušati stabilizirati stanje”, rekao je za N1 Nenadić.

On je toko gostovanja kazao i to da je popuštanje mjera ipak prerano uvedeno. Kazao je kako ne može tvrditi da se Federalni štab Civilne zaštite nije konsultovao sa strukom, ali ipak – radi se o zdravlju i životima ljudi.

Nenadić je iskoristio priliku da se zahvali zdravstvenim radnicima za sve što su uradili, na pokazanoj profesionalnosti.

“Uz sve kritike i spoznaje prekomjernog korištenja bolovanja, istragama će se doći do podataka da li je opravdano ili ne. Oni koji su bili na zdataku uradili su sve”, kazao je Nenadić za N1.

Rekao je i Nenadić da bi put pacijenta i algoritam morao da bude predmet stručnih rasprava, budući da ima mnogo prostora za unaprijeđenje.

“Ne mogu potvrditi da sistem nije funkcionisao, ne branim sistem, ali bit će detaljno analiziran”, kazao je Nenadić za N1.

Odgovorio je premijer KS i na pitanja oko mature u osnovnim i srednjim školama, te na pitanje kada će javni gradski saobraćaj biti ponovo u funkciji.

“Mi znamo da je KS prvi pokrenuo online nastavu, tako da kalendar je realiziran kako je predviđeno. Neće biti potrebe za nadknadama časova. Prema sadašnjem planu – neće se realizirati matura za osnovne škole, nego će one završavati kroz ekvivalent, prosjek ocjena u zadnja četiri razreda”, kazao je, Nenadić.

“Srednje škole – bit će mature, ali uz modifikacije, putem online aplikacija“, naveo je.

Javni gradski saobraćaj se može očekivati od naredne sdmice.

“Već od sljedeće sedmice možemo očekivati javni gradski prevoz da se vrati u funkciju u određenom kapacitetu. Dio privrede se vratio u funkciju. Od 42 djelatnosti kojima je zabranjen rad, 25 mogu da rade uz ovakve mjere. Mislim da ćemo naći odgovarajuće rješenje za javni saobraćaj kako bi bio servis privrede”, izjavio je.

Projekti nisu stali u KS, kazao je, osim u dijelu gdje su morali biti suspendirani. Nenadić je kazao da sve što je opći interes građana – radit će se na tome. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad