Usvojen rebalans budžeta u FBiH

Vijesti 28. apr 202020:06 > 20:09
Parlament FBiH

Dana 28. aprila održana je peta vanredna sjednica sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, gdje su usvojene je izmjene i dopune Budžeta za 2020. godinu, saopćeno je. Sa 32 glasa za, 14 protiv i četiri suzdržana usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 5,5 milijardi KM.

“Usvojenim izmjenama i dopunama, Budžet za 2020. godinu je povećan za 11 posto s ciljem pomoći privredi koja trpi značajne štete zbog pandemije koronavirusa”, saopšteno je.

Prema Izmjenama i dopunama koje je potvrdio Dom naroda čime su osigurani uvjeti stupanja na snagu, za potrebe pomoći privredi osigurano je 500 milijuna KM, a značajna sredstva u iznosu od 200 milijuna KM preusmjerena su kantonima, gradovima i općinama koji, kako je naglašeno, podnose najveći teret krize.

Ovu odluku prate izmjene i dopune Zakona o izvršenju Budžeta koje su također dobile podršku poslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Usvojene su i zaključci Kluba Hrvata gdje su pojedinim kantonima osigurani dodatni kriteriji prilikom raspodjele kreditnih sredstava, a u pitanju je Posavski, Bosansko-podrinski i Kanton 10.

Podršku poslanika dobila je i Odluka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, , izmjene i dopune Finansijskoj plana Fonda solidarnosti, i Odluka o načinu izvršenja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Usvojen je i prijedlog Zakona o rokovima i postupanju sudskim postupcima za vrijeme stanja nepogode na teritoriji Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad