Jašarević: Građani traže odgovore na društvenim mrežama, umjesto na izborima

Vijesti 29. apr 202008:32 > 08:44
N1

Novinarka BN-a Slađana Jašarević gostovala je u jutarnjem programu N1 TV gdje je prokomentarisala trenutnu situaciju i političke prilike u BiH.

Najaktuelnija tema trenutno u BiH je afera u vezi sa nabavkom respiratora iz Kine, na što je Jašarević kazala:

“Ova sporna javna nabavka će proći kao i sve sporne. Ovo nije prvi put da je javna nabavka sporna, u BiH je 90 posto javnih nabavki sporno. Za nas novinare će to biti dobra tema, ali niko neće odgovarati. Sjetite se poplava, skoro sve donacije koje su stigle su završile tamo gdje nisu namijenjene. Građani preko društvenih mreža traže odgovore i to je što 99 posto građana radi. Odgovore treba tražiti na izborima”, kazala je Jašarević.

“Vlasti vrijeđaju nađu inteligenciju. Da jedno društvo koje se bavi poljoprivredom uvozi medicinske aparate, to je nezabilježeno u svijetu, to samo može kod nas”, dodala je.

Istakla je da građani često imaju pogrešnu percepciju o tome kako teku nabavke.

“Građani imaju takvu percepciju: Predsjednik nam je dao penziju. To je nečuveno. Dati vam može neko nešto iz svoje kuće. Pokretna bolnica u RS, ja bi je nazvala nevidljivom bolnicom jer je još nismo vidjeli”.

Jašarević je kazala još da se premijer FBiH Fadil Novalić ustvari pokušava vaditi, te da su svi koji su trebali da progovore – šutjeli.

“Šutili su svi oni koji treba da kažu, koliko to košta, gdje je kupljeno, koliko je kupljeno. Mi smo vidjeli malo premijera koji se uslikao s tim paketima, pa se sada vadi da on nije ljekar. Ako nije ljekar, zašto je išao na aerodrom da dočeka tu pošiljku. Bojim se da ćemo ovo prebaciti na neki “nacionalni” nivo, FBiH će reći da svi koji kritikuju rade protiv zdravlja i da FBiH ima duplo više respiratora nego RS. Mi koji budemo kritikovali nevidljivu bolnicu ćemo biti optuženi da smo izdajnici i to će se zamagliti i niko se neće zapitati koliko je novca oprano, tj. ukradeno”.

Političari i njihovo nošenje maski?

“Imam osjećaj da većina njih nose te maske iz nekog modnog stila, da budu viđeni. Uvijek kad mislite da ne može gore, da smo dotakli dno evo vidite da može. Imali smo političare koji sjede sa vizirima, ja ne znam kako da to komentarišem”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad