Korajlić za N1: Cijela priča oko respiratora izgleda kao pijaca

Vijesti 29. apr 202009:41 > 09:52
N1

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH, komentarišući slučaj nabavke respiratora za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je istaknula, da s obzirom na to da nismo vidjeli odluku o pokretanju nabavke, a niti informaciju o kojoj vrsti postupaka nabavke se radi, da je to potpuno nevjerovatno.

“Ugovorni ograni bi trebali na svojim web stranicama objaviti odluke o pokretanju nabavki, dodjeli ugovora i slično. To u ovom slučaju nismo mogli ni pronaći, čak ni kad je objavljena sama informacija”, rekla je Korajlić. 

Napominje, kako to i inače biva, sada se prebacuju krivice sa jedne na drugu instituciju, te da se svako želi izvući od svoje ili bilo kakve odgovornosti.

“Nevjerovatno je da jedna firma koja nije imala iskustva u prometu medicinske oprema nabavi toliku količinu respiratora. Da ne govorimo o tome da je dozvola Agencije za lijekove izdata tek nakon što je FUCZ posao dodijelo ovoj firmi (Srebrena malina)”, kazala je Korajlić. 

Smatra da su ovdje stvari rađene retroaktivno, te se nada da će institucije istražiti ovaj slučaj. 

“Bojim se da na kraju ne dobijemo epilog ove priče. Mada mislim da se provede određeni postupak, da se procesuira ovaj slučaj, da ni tada nikad nećemo saznati ko zaista stoji iza cijele ove afere i ko se se zaista krije iza uvoza respiratora”, istaknula je Korajlić. 

Dodala je i da ova cijela priča je izgledala kao pijaca. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad