Hadžikadić za N1 o nabavci respiratora: Krize se obično koriste za takve stvari

Vijesti 29. apr 202009:53 > 10:11
N1

Za Novi dan govorio je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

Govoreći o aferama u Federaciji Bosne i Hercegovine, trošenju javnog novca, te nabavci respiratora preko firme za proizvodnju malina, Hadžikadić je za N1 rekao kako ga to uopšte ne iznenađuje jer, kako je naglasio, u ovom društvu postoji kriza društvenih vrijednosti, moralnih vrijednosti već 30 godina.

Krize se obično koriste za takve stvari i nakon prve dvije sedmice kada su se političari sakrili i nisu znali kako da reaguju na ovu situaciju u vezi sa epidemijom korona virusa, onda su to shvatili da se ovo može iskoristiti da bi se novac nabavio i potrošio na način koji nije odgovarajući. Na kraju će se to svesti na izbornu kampanju“, komentarisao je Hadžikadić.

Na pitanje kako bi trebao da izgleda epilog ovakve priče u vezi sa nabavkom respiratora, Hadžikadić je rekao da je pravna država u pitanju, postupak bi se već pokrenuo.

Ispitivali bi se procesi, zakonske mjere, sve informacije bi postojale – ko je nabavio, zašto, na osnovu kojih propisa. Politička šteta bi bila ogromna, možda i kirminalna. Osobe u normalnoj državi koje urade ovako nešto ne bi više nikad imale priliku da to urade ponovo. Bojim se da će kod nas zaboraviti za pet, šest dana i onda će doći veća kriza, tako da će se ovo jednostavno zaboraviti a i stranačka politika iza ovoga će nastaviti ovu priču i nastojat će da se to zaboravi“, kazao je.

Nemamo ni efektivnog predsjednika, ni efektivnu vladu i onda je normalno da dolazimo u situaciju da ljudi koji ovise o korupciji prouzrokuju situaciju moralne krize kao što je ova. Ovo oni ne bi mogli da rade da im mi to nismo dozvolili ili tako što smo izglasali iste ljude nakon godina varanja građana. Njima u interesu nisu interesi građana BiH“, dodao je.

Odgovorio je i na pitanje da li građani treba da “kazne” na izborima one koji su doveli do ovakve situacije.

Pitanje je da li će građanima biti dozvoljeno da kazne one koji su doveli u ovakvo stanje jer ako izbori budu održani na isti način kao do sada, time što se neće moći čuti glas građana, onda ne vjerujem da će doći do promjena. Elektronsko glasanje je jedini način da se može čuti glas građana. U tom smislu mislim da bi i bilo rješeno glasanje u doba pandemije. Mislim da bi oni davno bili kažnjeni da smo dali građanima da zaista kažu šta misle a to je elektronsko glasanje. Razumijem da se i tu može manipulirati ali mnogo lakše bi bilo doći do mišljenja građana. Ne vidim ni opoziciju ni poziciju da su umnogome različiti kada se radi o fundamentalnim promjenama društvenih vrijednosti koje moraju da dođu u ovoj državi“, istakao je predsjednik Platforme za progres.

Odgovarajući na pitanje koja je najslabija karika sistema u BiH koju treba mijenjati je kazao kako je to Ustav države BiH.

Ne kažem da je to Dejton, čak i primjena Dejtonskog sporazuma ili Aneksa IV koji je postao Ustav BiH, čak i dosljedna primjena bi bila bolja nego ovo sada jer tamo ne stoji korupcija. Takav ustav je dao priliku strankama koje koriste nacionalizam i strah da bi držali ljude pod kontrolom i u tom kontekstu dolazi do narušavanja moralnih vrijednosti. Nemamo pravnu državu ni one sposobne da dođu na vlast. Cijenu plaćaju građani BiH“, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad