Pehar: Ne znam gdje se nalazi 80 uvezenih respiratora

Vijesti 29. apr 202012:20 > 12:35
N1

Direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar kazao je kako trenutno ne zna gdje se nalazi 80 respiratora koji su prije nekoliko dana uvezeni iz Kine.

Odgovarajući na pitanje novinara ko je napravio procjenu da je zdravstvenim ustanovama potrebno 100 respiratora, Pehar je rekao kako ZZJZ FBiH 25. marta napravio Plan medicinske opreme i zaštitnih sredstava za javne zdravstvene ustanove koje su uključene u odgovor na Covid-19.

“Taj plan usvojen je na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i poslan Federalnoj upravi civilne zaštite. Nastao je na temelju podataka koji su dostavljeni s terena, dakle zdravstvene ustanove su same radile procjenu. Mi smo to objedinili i tako je nastao plan”, rekao je Pehar.

Na pitanje gdje se nalaze uvezeni respiratori rekao je da trenutno ne zna, te je ponovio da je za nabaku opreme u ovom periodu zadužen FUCZ, kao i za procedure. Naglasio je da su dosadašnju nabavljenu zaštitnu medicinsku opremu transparentno podijelili.

Odgovarajući na pitanje da li neka od naučnih ustanova u FBiH radi na pronalsku cjepiva, Pehar je rekao da se ne provode klinička istraživanja u pogledu praćenja dinamike virusa.

“Mislim da nije bilo ni pokušaja izoliranja virusa. Za to trebaju sofisticirane laboratorije koje mi u FBiH nemamo”, kazao je Pehar.

Istakao je kako niko sa sigurnošću ne može reći kako će se korona virus ponašati u narednom periodu iako postoje neke procjene da će oslabiti tokom ljeta, a vratiti se na jesen.

“Na nama je da naučimo živjeti s ovim virsom poštujući preporuke koje donose nadležan tijela”, rekao je Pehar.

Komentirajući izjave da je tokom pandemije povećan broj djece oboljele od dijabetesa zbog izolacije, kazao je kako se to ne može dovesti u vezu s mjerom izolacije i da će se analize vršiti u budućnosti. Dodao je kako se broj oboljelih od dijabetesa u svijetu povećava svakodnevno, bez obzira na pandemiju. Nedostatak senzora koji se koriste za praćenje nivo glikemije uzrokovan je zabranom izvoza EU u zemlje koje nisu članice.

Govoreći o porastu broja oboljelih, kazao je da je to bilo očekivano i da nije riječ o nekom velikom porastu. Naglasio je kako redovno prate situaciju i da će u skladu s podacima donositi prijedloge o mjerama.

Savjetnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je, odgovarajući na pitanja, kako u ovom momentu nije potrebno vršiti brza testiranja na graničnim prelazima, ali da se razmišlja o tome u narednom periodu.

Kada je riječ o liječenju oboljelih krvnom plazmom, što neke zemlje rade, kazao je kako još nismo ušli u tu fazu i da Svjetska zdarvstvena organizacija još nije govorila o pozitivnim efektima te metode.

Istakao je i to kako u FBiH do sada nije bilo slučajeva da ranije zaražena osoba ponovo oboli od Covida-19.

Za Geoportal koji je napravljen s ciljem da građani prate stanje sa korona virusom u FBiH, rekao je da je to inicirala Vlada FBiH.

“To je jako kvalitetan alat u cijeloj ovoj krizi gdje su građamni mogli pratiti doslovno kretanje stanja i od velike je koristi epidemiolozima. Ako se nađu donatori da se nastavi finansiranje, on će nastaviti s radom i imat će ulogu i u narednom periodu. Firme su ga naravile besplatno. Vodimo ga kao jedan od zvaničnih portala Vlade FBiH, ZZJZ FBiH i Ministarstva zdravstva FBiH. Podatke unose uposlenici zavoda za javno zdravstvo i kantonalnih i federalnih laboratorija. Za ove potrebe nije niko zaposlen”, rekao je Čerkez.

Na pitanje zbog čega konferencijama za novinare ne prisustvuje nikoiz FUCZ-a, Čerkez je rekao da to pitanje treba uputiti njima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad