Pokrenuta incijativa za djelimično otvaranje vrtića u KS

Vijesti 29. apr 202017:00 > 18:20
N1

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH uputio je inicijativu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Kriznom štabu Kantona Sarajevo, s ciljem djelimičnog otvaranja vrtića u tom području.

Hoće li se dječiiji smijeh i graja uskoro prolamati vrtićima, pitanje je bez odgovora. Inicijativa postoji, ali ne i odluka nadležnih. Želja sindikata koji je inicijativu uputio je rasteretiti roditelje koji imaju radnu obavezu. Za to je potrebno omogućiti poštivanje svih propisanih mjera.

“Dakle, ja sam razgovarao sa ljudima u privatnim vrtićima JU Djeca Sarajeva, oni u ovom trenutku nisu spremni da odgovore zadatku. Njima treba pomoć i država i kanton im trebaju pomoći na način da bi mogli sve ono što su preporuke i naredbe kriznih štabova i nadležnih organa proveli u djelo, kako bi djeca bila zaštićena odnosno radnici koji rade u tim vrtićima”, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata za osnovno obrazovanje.

Tog stava je i većina građana, naročito zaposleni roditelji. Pitali smo ih šta misle o otvaranju vrtića. Evo šta su nam kazali:

“Pa puno bi značilo, ali u mom slučaju nana čuva tako da i nije neki problem.”
“Pa ja mislim da bi to bilo jako dobro da se otvore vrtići, samo što bi trebalo naravno da bude pod svim mogućim ljekarskim nadzorima. Da bi trebalo da djeca budu najviše petero djece u jednoj sobi, da bi počeli raditi. A sve to skupa zavisi od ljekara koji će nam dati svoje mišljenje.”

I dok se za vrtiće odluka čeka, za osnovce od prvog do petog razreda poznato je da nema povratka u školske klupe do kraja školske godine. Neće biti ni eksternih matura, navodi Sivro.

“Naš zahtjev, naša inicijativa i prijedlog u potpunosti je podržala Vlada KS i učenici će, kao što to predviđa pravilnik o polaganju eksterne mature, dovesti do doga da će učenici imati eksternu maturu na način da će njihove ocjene od 6 do 9 razreda za predmete maternji, strani jezik i matematika, biti uzete kao prosjek ocjena, podijelit će se i dobit će se broj bodova koji će se vrednovati umjesto eksterne mature”, pojasnio je Sivro. 

Oni najmlađi i njihovi roditelji s velikom pažnjom iščekuju odluku nadležnih hoće li i kada vrtići u Kantonu Sarajevo ponovo otvoriti svoja vrata. Razmatranje te inicijative za ovu sedmicu najavio je i Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad