Donesene nove naredbe za FBiH, važećim produžen rok do 15. maja

Vijesti 29. apr 202020:45 > 20:50
N1

Održana je 18. vanredna sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, gdje su donesene nove naredbe, a postojeće produžene do 15. maja za područje Federacije BiH.

Donosimo najbitnije naredbe i dopune naredbi: 

– Na današnjoj proširenoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da 80 invazivnih respiratora čiju je nabavku izvršila Vlada FBiH, isporuči kliničkim centrima i kantonima na području FBiH.

– FUCZ treba da izvrši novu raspodjelu testova na korona virus (Covid-19), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici Zenica i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

– Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitna sredstva i opremu (rukavice, zaštitne maske, dezinfekciono sredstvo) federalnim ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i socijalnim ustanovama na području FBiH, da svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo isporuči 90 hiljada transportnih medija i isto toliko briseva, te da ustupi na korištenje 14 kamera za mjerenje tjelesne temperature Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi instaliranja na graničnim prijelazima.

– Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping – tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

– Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, i izvan shopping – tržnih centara. Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

– Novom dopunjenom naredbom sa rokom primjene do 15. maja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.

– Tokom prvomajskih praznika, 1., 2. i 3. maja, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu, a u ova tri dana zabranjuje se kretanje na području Federacije BiH od 22 do 5 sati ujutro.

Za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama taj rok je produžen do 15. maja ove godine.

I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pica, shopping-tržnih centara i igraonica.

I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice. Produžen je rok primjene i naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika.

Sjednicom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a sjednici su prisustvovali i Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a, putem video linka i Fahrudin Solak, načelnik FŠCZ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad