Delegacija EU u BiH: Očekujemo od vlasti da sarađuju sa novinarima

Vijesti 29. apr 202021:24 > 21:28
N1

Očekujemo od vlasti na svim nivoima da osiguraju transparentnost u svom radu, da proaktivno dijele informacije, sarađuju s medijskom zajednicom te promovišu i štite slobodu pristupa informacijama. Štaviše, sloboda medija i pristupa informacijama su osnovni principi EU, koji su bitni za svako slobodno i demokratsko društvo, kazali su za N1 iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz Delegacije navode da je neometan rad medija izuzetno važan za pružanje tačnih, pravovremenih i pouzdanih informacija javnosti, posebno u kriznim situacijama.

“Odgovarajući radni uslovi, uključujući zaštitu od rizika na COVID-19, također bi trebalo da budu obezbijeđeni za medijske radnike dok obavljaju svoj posao. Istovremeno, od medija se očekuje da se pridržavaju najviših profesionalnih i etičkih standarda.

EU će i dalje biti uz novinare i medijske radnike u važnom poslu koji obavljaju, te će nastaviti pozivati sve nivoe vlasti u BiH da omoguće pogodno okruženje za slobodu medija i slobodu izražavanja. To također uključuje potrebu poboljšanja zakonodavstva o slobodi pristupa informacijama i njegove primjene, kao i osiguravanje sistemske zaštite novinara.​”, kazali su iz Delegacije EU u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad