Vlada RS danas usvaja uredbu koja definiše kažnjavanje za nekorištenje maske

Vijesti 30. apr 202010:14 > 10:18
N1

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske usvojićemo uredbu sa zakonskom snagom gdje uvodimo i da komunalni policajci, inspektori, skupa sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova mogu izricati kaznene odredbe za neodogovorne građane koji se na javnim mjestima kreću bez upotrebe zaštitne opreme, koji se pored naših mjera o zabrani okupljanja ipak se na nekim mjestima okupljaju, rekao je danas Radovan Višković, premijer RS-a.

“Meni je žao što do toga dolazi, ali isto tako moram da kažem da 80 posto odgovornih građana ne mogu biti kažnjeni ili trpiti neodogovornost par pojedinaca. Svi oni koji se budu odgovorni nemaju razloga za strah i bojazni od naših sankcija. Naše sankcije će se samo odnositi na nedogovorne”, kazao je Višković.

Dodao je da je njegova uloga da zaštiti zdravlje građana, zbog čega “mora pribjeći mjerama koje nisu u suštini popularne”.

“Znam da je period od devet nedjelja veliki period, ali moramo se definitivno naučiti da živimo sa koronavirusom, da je virus tu među nama, da postoji, ali da moramo izvršavati redovne zadatke i obaveze uz poštovanje mjera kako bi i taj virus sveli na najmanju moguću mjeru”, kazao je Višković.

On se danas sastao sa rukovodstvom Zanatsko-preduzetničke komore RS-a, a nakon sastanka je poručio da svi oni kojima je rad i dalje zabranjen, mogu očekivati da će biti obeštećeni za period u kojem ne budu radili tokom maja, kao što je bio slučaj u martu i aprilu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad