Musa: Zašto se žena iz Konjica ne nalazi u bazi preminulih od COVID-19

Vijesti 30. apr 202012:17 > 12:18
N1

Naglasio bih da se posljednja sedmica aprila obilježava kao sedmica imunizacije i ona je vrlo bitna u ovim vremenima. Pridržavanjem pravovremene imunizacije pojedinci i zajednica ostaju zaštićeni, kazao je danas tokom obraćanja medijima član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa.

Musa je istakao kako redovita imunizacija predstavlja i smanjenje tereta za zdravstveni sistem te da je važno nastaviti sa programom imunizacije i pridržavati se principa koje “stalno ponavljamo”.

Jučer je iz Sveučilišne kliničke bolnice prijavljeno kako je preminula jedna ženska osoba iz Konjica. Bolesnica je imala kliničke, epidemiološke i radiološke karakteristike COVID bolesnika, ali ona nije uvedena u bazu preminulih osoba od ove bolesti u FBiH što je izazvalo zbunjenost kod javnosti. Navodno, ona je četiri puta testirana i svaki nalaz je pokazao da je negativna na korona virus. Musa je objasnio da testovi nisu 100-posto tačni…

“Zahvaljujući našoj web platformi COVID-19 svi podaci koji se prikupljaju sa terena se obavljuju u realnom vremenu. U Bosni i Hercegovini se služimo definicijama slučaja i razlikujemo sumnjive, vjerovatne i potvrđene. Potvrđeni su oni koji su labaratorijski potvrđeni da je uzročnik COVID-19. Slučajevu koji nisu labaratorijski potvrđeni se kvalificiraju na osnovu kliničke slike kao vjerovatni slučajevi i zbog toga se ona ne nalazi u bazi koju vodimo, ali svakako su ti podaci pohranjeni”, istakao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na kraju obraćanja medijima govorio je i o nabavci respiratora. Kazao je da može reći, isto kao i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, da je učestvovao samo u pripremi podataka i komunikaciji sa zdravstvenim ustanovama sa terena o potrebi za respiratorima. Musa je dodao da će Zavoda za javno zdravstvo FBiH uskoro izdati saopštenje u vezi sa nabavkom respiratora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad