Sjednice CIK-a BiH od danas putem live streaminga

Vijesti 30. apr 202013:12 > 13:16
cik.ba

Od danas, nakon testnog perioda, javnost u Bosni i Hercegovini može pratiti sjednice Centralne izborne komisije BiH putem live streaminga na Internet stranici www.izbori.ba . Rezultat je to saradnje Centralne izborne komisie BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Tim povodom Izjave za medije dale su Vanja Bjelica-Prutina, predsjednica CIK BiH i ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da danas, kao predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, mogu saopćiti da zahvaljujući podršci Misije OSCE-a u BiH, javnost ima mogućnost pratiti sjednice Centralne izborne komisije BiH UŽIVO putem live streaminga. Sjednice Centralne izborne komisije BiH su javne, a od danas će to one zaista i biti u pravom smislu te riječi. Posebno je to značajno u aktualnoj situaciji kada, s jedne strane su na snazi mjere nadležnih organa zbog epidemije COVID-19, a s druge strane CIK BiH provodi značajne aktivnosti koje prethode rapisivanju izbora u BiH. Želja nam je da na ovaj način povećamo transparentnost u radu CIK BiH i da javnost ima direktan uvid u rad Centralne izborne komisije BiH i sve odluke koje donosi. Vjerujem da će to dobiti pozitivne ocjene u javnom prostoru i pozicionirati Centralnu izbornu komisiju BiH tamo gdje i treba biti, a to je na mjestu ključne institucija za organizaciju i provedbu demokratskih izbora. Posebno želim da se zahvalim ambasadorici Kavalec i Misiji OSCE-a u BiH koja je, kao i mnogo puta do sada, bila partner Centralnoj izbornoj komisiji BiH u realizaciji konkretnih projekata. Vjerujem da će se naša uspješna saradnja nastaviti. Koristim priliku da saopšim da je Centralna izborna komisija BiH aktivirala službeni nalog na internetskoj društvenoj mreži Twitter. Pratite nas i saznajte vijesti o izborima u BiH i svijetu“, kazala je Bjelica-Prutina.

“Prepoznajući činjenicu da je povjerenje građana u demokratske insititucije u BiH veoma nisko, Misija OSCE-a u BiH nastavlja sa podrškom naporima Centralne izborne komisije da svoj rad učini transparentnijim i pristupačnijim javnosti. Uvođenjem prakse prenosa sjednica Centralne izborne komisije uživo, putem YouTube kanala CIK-a, koji je dostupan na web stranici Centralne izborne komisije, mediji i šira javnost će imati uvid u način rada i donošenja odluka jedne od najvažnijih demokratskih institucija u BiH. Na ovaj način Centralna izborna komisija, uz podrsku Misije OSCE-a u BiH, implementira i jednu od veoma važnih preporuka OSCE/ODIHR-a o otvaranju sjednica CIK-a za javnost i medije. Misija OSCE-a u BiH će i dalje podržavati rad Centralne izborne komisije i podupirati napore izborne administracije i drugih institucija da, u cilju ostvarivanja veće transparentnosti, učine svoj rad vidljivim javnosti“, istakla je Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad