Bijeljina: Šestočlana porodica dobila dom nakon što je njihov uništen u poplavi

Vijesti 30. apr 202015:10 > 15:24
Grad Bijeljina

Šestočlana porodica Stanojlović iz Amajlija, kojoj je kuća uništena tokom velikih poplava 2014. godine, dobila je novi dom i sada može da nastavi život u humanijim uslovima.

“Grad Bijeljina učestvovao je prethodnih godina u izgradnji 58 ovakvih stambenih objekata”, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je tokom posjete Miletu i Zorici Stanojlović, koji imaju četvoro djece i nisu stalno zaposleni, istakao da izgradnja kuća za porodice pogođene poplavama, koja traje i u 2020. godini, jasno pokazuje koliku štetu je Semberija pretrpjela prije šest godina.

“Hiljade ljudi su nakon poplava dobile vaučere za obnovu kuća, ali postoje i oni kojima ti vaučeri nisu pomogli jer su im domovi potpuno uništeni. To se dogodilo i Stanojlovićima i uz sredstva Gradske uprave i donatora uspjeli smo da im olakšamo svakodnevne brige”, rekao je Mićić.

Prema njegovim riječima, Program za oporavak od poplava u okviru kojeg je i ova porodica iz Amajlija dobila novu kuću, trebalo bi da bude završen uskoro, a Grad je do sada učestvovao u njemu sa oko 600.000 KM.

“Grad obezbjeđuje izgradnju temelja, septičke jame, uvođenje struje i vode i građevinsku dozvolu. Još nismo zbrinuli sve porodice, a sada se pojavila i situacija sa virusom korona. Međutim, uz pomoć donatora i uz saradnju sa dobrim i vrijednim ljudima kakvi su i Stanojlovići, uspjećemo da riješimo ove probleme”, naglasio je Mićić.

Grad Bijeljina
Grad Bijeljina
Grad Bijeljina
Grad Bijeljina
Grad Bijeljina

Mile Stanojlović zahvalio je gradonačelniku na pruženoj pomoći, kao i na zaštiti i uređenju korita rijeke Drine, koji bi trebalo da spriječe nove poplave.

“Nova kuća nam mnogo znači. Živimo od zemljoradnje, uzgajamo svinje, koze, kokoške, radimo za dnevnicu. Najstariji sin radi sa građevincima, pa uspijevamo da obezbijedimo koliko-toliko normalan život”, rekao je Mile.

Njegova supruga Zorica navela je da su djeca ranije morala da dijele sobe u kojima spavaju i da su boravili u neuslovnom objektu.

“Osim dvadesetjednogodišnjeg sina, imamo dvije kćerke uzrasta deset i šesnaest godina, kao i dvogodišnjeg sina. Ja ne mogu da pronađem posao, posebno sada zbog virusa. Ovih dana sam posjetila 14 poslodavaca i svi su me odbili zbog novonastale situacije, ali moramo da se borimo”, kazala je Zorica.

Izgradnju nove kuće porodici Stanojlović zajednički su finansirali Evropska unija, Vlada Republike Srpske i Grad Bijeljina u ukupnom iznosu od 53.000 KM. Gradska uprava izdvojila je 10.000 KM – 5.000 za postavljanje temelja i 5.000 za izdavanje građevinske dozvole, priključenje objekta na vodu, struju i izgradnju septičke jame, dok je gradonačelnik porodici donirao šporet na čvrsto gorivo.

Projekat „Trajno stambeno zbrinjavanje – Program za oporavak od poplava“ realizuju Grad Bijeljina i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad