U realnom sektoru se uručuju otkazi, a javni sektor nema brige

Vijesti 30. apr 202016:44 > 18:09
N1

Dok se zaposlenima u realnom sektoru uručuju otkazi, nagomilana bh. birokratija nema brige. Više od 212 hiljada političara i radnika u javnom sektoru imaju sigurno radno mjesto, ali i plaće na koje se potroši 3,3 milijarde maraka.

Istodobno, više od 30.000 onih koji zarađuju najmanje, a održavaju na životu državni aparat i profit svojih poslodavaca, ostalo je na ulici.

“Kompletan kapital koji su stekli poslodavci, stekli su im radnici. Zaradili su taj novac radnici, zaradili su sa enormno niskim plaćama. Nepošteno je da se na vakav način odnose prema radnicima”, kazao je Adis Kečo, pravnik u Savezu sindikata BiH.

Na prvoj liniji obrane, naziv je himne zaposlenih u trgovini, koji uz medicinske radnike, policajce i još neke, u vrijeme pandemije rade i više nego inače.

“Da je krajnje vrijeme da imenom i prezimenom počnemo govoriti šta je to što se dešava na radnom mjestu, šta je to s čim se suočavaju radnicima u tom toliko isprozivanom realnom sektoru”, kazala je Mersiha Beširović, Sindikat trgovine.

No, i u javnom sketoru ima onih koji rade sve više i više. Liječnici, prosvjetari, graničari, carinici…

“Službenici Uprave za indirektno oporezivanje rade potpuno normalno Mi smo vrijeme našim carinskim ispostava, one koje su bile najopterećenije produžili na 24 sata dnevno”, kazao je Ratko Kovačević, UIO BiH.

Parlament BiH je jedina institucija izvršne ili zakonodavne vlasti koja je odgovrila na upit. Ali, nisu precizirali koliko radnika obavlja svoj posao na radnom mjestu ili od kuće u doba korone.

“Prilikom utvrđivanja rasporeda rada strogo se vodi računa da u svakoj organizacionoj jedinici Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH bude prisutan broj državnih službenika koji uz dio službenika koji rade od kuće mogu odgovoriti potrebama posla. Naravno, u slučaju održavanja sjednica ili bilo koje druge aktivnosti radnih tijela Parlamentarne skupštine BiH, broj zaposlenih koji rade u zgradi Parlamentarne skupštine se na osnovu odgovarajućih internih odluka uvećava kako bi se kvalitetno odgovorilo svim zahtjevima posla”, kazali su iz Parlamenta BiH. 

Radili ili ne radili, zaposlenima u javnom sektoru se isto piše, smatra analitičarka Ivana Marić.

“Vidimo da što se tiče pandemije, teret su preuzeli privatnici. Državna služba to uopće ne osjeti. Ne rade, ne idu na posao, ali će im plaća biti ista. Ne kažem da ih treba otpuštati, ili da bi im trebalo znatno sniziti plate, ali mislim da bi trebalo jednako podijeliti teret, kako bismo svi lakše mogli podnijeti pandemiju”, kazala je. 

Prema istraživanjima, više od 23 hiljade ljudi radi u institucijama BiH, sa prosječnom plaćom od 2.400 maraka, u institucijama Federacije radi više od 7 hiljada sa prosječnim primanjima od 2.500 maraka, a u organima Republike Srpske prosječnu plaću od 1.850 maraka prima 32 hiljade ljudi. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad