Komunikacija vlasti sa medijima u doba korona virusa

Vijesti 30. apr 202018:20 > 18:59
N1

Dan - noć. Ima pres konferencije – nema pres konferencije. Jedna je ili su dvije. Ima postavljanja pitanja - nema postavljanja pitanja, prisustvuju novinari - ne prisustvuju novinari, a i što bi kad oni vrše hajku smatraju nadležni.

“Ja najviše osuđujem novinare koji su počeli da rade poslove institucija koje su nadležne za svoje poslove i mi smo jučer javno koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme”, kazala je Senita Alagić iz Federalne uprave civilne zaštite. 

Fokus priče sa respiratora na novinare prešao je onog momenta kada je objavljena priča o slučaju Srebrena malina.

“Novinari navikli na pritisak, ali da neće prestati tražiti odgovor šta je urađeno, jer niko nije znao za ovu nabavku, ni s kojom firmom je sklopljen ugovor”, kazala je Semira Degirmendžić, novinarka portala Fokus. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija poštuje puno pravo na istraživanje javnih nabavki i u vremenu pandemije.

“Vrlo je loša poruka da usred pandemije imamo najave o radu tužilaštva, policijskih agencija i slično, ali ja smatrama da vaše pisanje o tome nikako ne ugrožava građane već ukazuje onima koji se bave tim poslovima moraju voditi računa i u najtežim trenucima”, kazao je Tegeltija. 

Onda kada smo počeli da radimo pravo novinarstvo i istražujemo tu je i nastao problem, smatraju naše kolege novinari.

“Mediji u BiH rade u vrlo otežanim okolnostima, posebno sada kada imamo na dnevnom redu teme koje se tiče javnih nabavki, a u isto vrijeme ukidanje press konferencija govori vam u kakvoj se situaciji nalazimo”, kazala je Amina Čorbo-Zećo, urednica agencije Patria. 

“Da li ćemo dobivati jednako tako brzo i efikasno informacije kada se bude govorilo o tenderima za nabavku medicinske opreme, za nabavku raznoraznih drugih sredstava. Odnosno, da li će vlasti u BiH istu onu politiku kakvu su imali i do sada da se što je moguće više prikrije sakrije i spinuje da građani ne bi imali dobre i adekvatne informacije o tome kako se troši njihov novac”, kazao je sociolog Srđan Puhalo. 

Iz Delegacije EU su za N1 odgovorili kako je neometan rad medija izuzetno važno za pružanje tačnih, pravovremenih i pouzdanih informacija javnosti, posebno u kriznim situacijama.

“Očekujemo od vlasti na svim nivoima da osiguraju transparentnost u svom radu, da proaktivno dijele informacije, sarađuju s medijskom zajednicom te promovišu i štite slobodu pristupa informacijama. Štaviše, sloboda medija i pristupa informacijama su osnovni principi EU, koji su bitni za svako slobodno i demokratsko društvo”, kazali su iz Delegacije. 

Osim zahtjeva kojeg je uputio Federalni krizni štab da se istraže eventualni neobjektivni navodi o nabavci respiratora, treba napomenuti i to da je 19. marta Vlada Republike Srpske donijela odluku o kažnjavanju onih koji objavljuju lažne vijesti i izazivaju paniku zbog korona virusa, koja je naknadno povučena. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad