Brojna pitanja oko pokretne bolnice u Banjaluci, jako malo odgovora

Vijesti 30. apr 202020:31 > 20:48
N1

Montiranje pokretne bolnice na banjalučkom autodromu Zalužani krenulo je jučer, 29. aprila 2020. godine. Riječ je o projektu za kojeg je Vlada Republike Srpske izdvojila više od četiri miliona KM, a koji nije trenutno u njenom vlasništvu, nego u vlasništvu firme Balkan Global iz Bijeljine.

Ekipa N1 nije dobila dozvolu da snimi montiranje ove pokretne bolnice, uz obrazloženje da se radi o “pokaznom montiranju”, odnosno -pripadnici Civilne zaštite dobijaju obuku kako se to radi.

Kako javlja reporterka N1 Anđelka Marković – ova bolnica će preći u vlasništvo RS, tačnije u vlasništvo Instituta za javno zdravstvo, tek kada se postavi i kada bude imenovana komisija koja će utvrditi da li je to proizvod koji je naručen i koji je plaćen. Informaciju su za N1 potvrdili direktori Instituta za javno zdravstvo i Republičke uprave Civilne zaštite.

Nadležni uvjeravaju da nema razloga za nepovjerenje i da će se svi moći uvjeriti u to.

“Bez obzira na kritike, ponosan sam što je Vlada nabavila objekat i to je vlasništvo Republike Srpske. Sigurno da nam u ovom momentu ne treba, ali želimo nevjerne Tome da uvjerimo. Poslije će se postavljati pitanja je li se to desilo, je li to došlo. Želimo da postavimo i pokažamo kako to izgleda”, izjavio je za N1 Radovan Višković, premijer RS.

Ono što je zanimljivo oko firme Balkan Global je to da ona nema svoju web prezentaciju. Jedino kontakt posredstvom portala Akta.ba, gdje se nalazi broj telefona koji nije u upotrebi.

Vlasnik te firme je Slaven Ristić, koji je čelnik i Termoremonta iz Brantunca. On je bio prisutan na aerodromu kada je pokretna bolnica stigla, ali nije rekao da je kupljena preko njegove firme. Ristić je tada istaka kako je svojim kontaktima iz Njemačke omogućio da ta pokretna bolnica ne ode za Vijetnam, nego se preusmjeri u BiH, odnosno u Republiku Srpsku.

Podsjećamo, proteklih nekoliko dana stižu podaci o povećanom broju zaraženih i umrlih osoba od virusa COVID-18 iz banjalučkog Univerzitetskog kliničkog centra. To se nije očekivalo u devetoj sedmici borbe protiv pandemije. Iz ove zdravstvene institucije se već šesti dan saopštava o broju umrlih osoba, suprotno očekivanjima da broj zaraženih i umrlih ide ravnom crtom ili da ide u opadanju. Entitetski lideri su potvrdili da je riječ o nedisciplini, te da se ‘gledalo kroz prste’ za vrijeme praznika.

Najavljene su oštrije kontrole i veći nadzor u danima koji slijede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad