Višković za N1: Od jutros stupila na snagu nova uredba

Vijesti 01. maj 202017:09 > 17:48
N1

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, za N1 je kazao da je za vrijeme pandemije korona virus, u entitetu Republika Srpska bez posla ostalo 2.403 radnika, a da je više od 1.100 bilo zaposleno na određeno vrijeme, a ostatak na neodređeno.

Od toga je najveći broj radnika u trgovini i ugostiteljstvu, dok je prerađivačka industrija na trećem mjestu. Kako je Višković naveo, da nije sve tako crno pokazuje i brojka da je 867 radnika dobilo zaposlenje. Sve to je predočio iz zvaničnog dokumenta Zavoda za zapošljavanje RS-a.

“Za april ćemo uplatiti najnižu platu, poreze i doprinose, ali će biti prošireno i na one subjekte koji su zbog korona virusa imali ugroženo poslovanje. U aprilu, 55 milona KM će nam trebati i biće obuhvaceno 70.000 radnika”, naveo je Višković.

Rekao je da je su donijeli odluku o policijskim službenicima, gdje će njih oko 5.500 imati pravo na novčanu naknadu. Također, ovdje će biti obuhvaćene i civilna zaštita, inspekcija, i još neke službe koje su imale direktan dodir sa ljudima koji su imali veze sa ljuidma zaraženim korona virusom.

“To je simbolična naknada za njihov trud i zalaganje”, rekao je Višković. 

Također, dodao je da vozači u međunarodnom prevozu su u vrijeme eskalacije krona virusa vozili robu iz BiH prema zemljama koje su puno više pogođene korona virusom, i time su omogućili da se imaju obezbjeđene životne namirnice, te da će se ići i njima da se pomogne. 

“Trgovci su imali dobit i mislim da mogu dati svoje plate radnicima, jer su radili sve vrijeme. Očekujem da svoje zaposlene adekvatno nagrade”, naveo je Višković. 

Izrazio je zabrinutost jer u RS-u u posljednja dva dana ima više od 100 zaraženih. 

“Dao sam da se naprave analize stručnjaka gdje je problem i kako da se reaguje i stavimo to pod kontrolu. Danas je kraj devete nedjelje kako se borimo sa korona virusom i bilo je za očekivat da se to smanjuje, a mi smo došli u protekla dana do maskimuma”, rekao je i dodao da struka smatra da smo se počeli komotnije ponašati.

“Zato smo za majske praznike proširili policijski čas, i ostaju na snazi mjera zabrane za vikend između mjesta stanovanja, zabrana okupljna, kao i nošenje zaštitne opreme”, istaknuo je Višković.

Naglasio je i da od jutros u RS-u je stupila na snagu uredba po kojoj su se komunalna policija i inspektori, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, uključili u sankcionisanje onih osoba koji se ne pridržavaju mjera Štaba i Vlade RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad