Sarajevska izletišta sablasno prazna, policija kontrolisala posjetioce

Vijesti 01. maj 202018:27 > 19:06
N1

Sablasne slike praznih sarajevskih izletišta bilježimo ovog prvog maja. Tek rijetki građani odlučili su se posjetiti neke od popularnih lokacija i nakratko prošetati. Veći broj posjetilaca, na terenu je zamjenio pojačan broj policijskih patrola.

Devet sati i 30 minuta. Na poznatom sarajevskom izletištu Vrelo Bosne nema posjetilaca. Osim vrlo rijetkih biciklista i trkača, na terenu jedino pripadnici policijskih patrola.

“Vrlo je vjerovatno da prvi put u historiji obilježavamo ovakav praznik, nositi maske i rukavice i štititi se od korona virusa”, kaže Mirza Hadžiabdić.

Sablasno praznu sliku bilježimo i na izletištu Stojčevac. Kiša je dodatno pokvarila planove mnogih da izađu iz svojih domova. Oni malobrojni, koji su se ipak odlučili posjetiti izletišta, pod budnim okom sarajevske policije.

“Pridržavamo se mjera ne radi drugih nego radi nas, to je jedini i najbolji razlog zbog kojeg ja mislim da bismo se svi trebali pridržavati ovih mjera”, ističe Jonuz Zornjić.

Nikada manji broj posjetilaca u ovo doba godine ne pamti ni direktor kantonalne Javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

“Sigurno da ne pamtim. Ja sam u ovoj javnoj ustavi već deset godina, a u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću ‘Park’ sam bio 20, tako da 30 godina ovdje profesionalno dočekujem goste na Vrelu Bosne i nikada nismo imali manje posjetilaca”, tvrdi Osman Delić.

Ovo je historijski prvi maj, kažu nam rijetki prolaznici.

“Danas nema, maltene, na Vrelu Bosne nikoga, bila je kiša, sad je prestalo. Osjećam se glupo, nema svijeta, nema dječice da trče”, kaže nam jedan posjetilac.

“Što se tiče prvog maja, generalno, u cijeloj ovoj situaciji, samo pratimo upute nadležnih, pratimo instrukcije nadležnih organa i nema stresa. Mnogo je bitno da se ne stresira, da se ne sekirate i polahko”, dodaje drugi.

Prvomajski uranci, budnice, ali i općenarodno veselje uz roštilj i ražanj, te pjesma i dječiju igru i graju, ovog prvog maja bili su samo blijeda slika minulih prvomajskih proslava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad