Mijatović za N1: SDA i SNSD žive od nedostatka dokaza

Vijesti 02. maj 202009:23 > 09:31
N1

Kada u Bosni i Hercegovini pitaju funkcionere SDA i SNSD-a od čega žive, oni kažu - od nedostatka dokaza, rekao je danas za N1 Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

”To postaje zbilja u Bosni i Hercegovini”, rekao je on.

Želimo da napravimo jedan preokret, sve ono što je kritika da pretvorimo u realnost. Da li verujem ili ne verujem u pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, želim da im poručim da će biti malo drugačije’‘, ispričao je Mijatović za N1.

Potom je govorio o krivičnim prijavama koje je u proteklih nekoliko dana podnio protiv aktera afera o kojima mediji naširoko izvještavaju.

”Ono što već danas možemo konstatovati, od respiratora do zaštitne opreme u BiH, iz dana u dan imamo saopštenja institucija u BiH. Zakoni nisu suspendovani i zakoni funkcionišu i u ova tri slučaja je prekršen Zakon o javnim nabavkama. Voleo bih da vidim ko od tužioca ima hrabrosti da ne procesuira ova tri slučaja”, rekao je gost N1.

Krivične prijave podnio je, podsjećamo, protiv Privrednog društva “Srebrena malina” i Fikreta Hodžića, Saše Markovića, direktora privrednog društva “Travel for fun”, d.o.o. Banjaluka, ali i protiv Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS i Branislava Zeljkovića, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

‘Mobilna bolnica je samo vrhunac ludila u Republici Srpskoj, mnoge stvari nama nisu trebale. Nemojte da se vratim na rekonstrukciju Kliničkog centra i miliona koji su uloženi i onda dođemo u situaciju da nam treba mobilna bolnica. Korona izbacuje na površinu sve ono što se dešavalo, a izgleda ni to nije dovoljno”, poručio je on.

O kreditu MMF-a…

”Oni su vodili pregovore s tri šefa političkih kartela u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica nam drži slovo o jačanju državnih institucija, a onda dođu da zaduže građane za 330 miliona eura i pregovaraju s tri šefa političkih kartela. To je nonsens, prosto ne mogu da verujem da je međunarodna zajednica pristala da bude saučesnik u tome. Ukoliko su se već na taj korak odlučili, onda bi bilo pošteno da gospoda Dodik, Čović i Izetbegović vraćaju taj novac”, poentirao je on.

Uskoro donosimo video kompletnog razgovora s gostom Novog dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad