Obilježen 2. maj, dan kada je spriječeno zauzimanje Sarajeva

Vijesti 02. maj 202015:44 > 15:50
Vlada KS

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i 28. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH, delegacija Skupštine i Vlade KS koju su činili predsjedavajući Mirza Čelik, zastupnica i predsjednica Komisije za obilježavanja Dana KS-a Admela Hodžić i ministar za boračka pitanja u Vladi Hajrudin Grabovica, položila je danas cvijeće i odala počast na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, groblju Lav, mezarju Stadion i centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

Pored delegacije Kantona Sarajevo, bila su prisutna izaslanstva Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Sarajeva, Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo…

Predsjedavajući Čelik kazao je da je 2. maj dan kada nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad BiH.

“Prije 28 godina srpske paravojne formacije potpomognute sa JNA su pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva. Naši heroji, naše gazije su spriječile pokušaj zauzimanja Predsjedništva i presijecanje grada i da nije bilo njih mi danas ne bi stajali ovdje. Ni mi, a ni generacije koje dolaze, ne smijemo zaboraviti današnji dan”, rekao je Čelik, navodi se u saopćenju Službe za press i protokol KS.

Vlada KS

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije, uz pomoć paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem, ali i mučeni prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom, gasom.

Vlada KS

Uz velike žrtve i upornost, Sarajevo je odbranjeno i sada njegovo ime u globalnim razmjerama predstavlja simbol otpora i borbe protiv zla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad