"Imamo novi klaster – i to bolnički"

Vijesti 02. maj 202017:55 > 19:07
N1

Prijepodne na UKC-u RS, pacijenti sa onkologije i još nekih klinika izmiještaju se. Korona je ušla u ustanovu.

Na mjestu događaja bilježimo više ambulantnih kola i to u samo 15 minuta, na zadnji ulaz UKC-a izvode se pacijenti.

Izvori nam potvrđuju sve, nakadno i nadležni s objašnjenjem da se ne dešava ništa neobično. Za njih je po srijedi reorganizacija prostora.

“Reorganizacija prostora, dezinfekcija, pa to radimo od početka. Imamo reagovanje koje je primjereno situaciji. Ti se odjeli, dijelovi klinika zatvore, radi se u drugim, čistim dijelovima, a kada se to dezinficira, vrati se u to. Ljekari koji su pozitivni se liječe, njihovi kontakti se testiraju. Sve se prati narednih 10, 15 dana. Ne vidim da se takva situacija može koristiti za neko targetiranje Kliničkog centra, ili omalovažavanje ljudi koji svoje živote rizikuju da bi pružili nama svima što bolju zaštitu i njegu”, poručuje Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC-a RS.

Na samom UKC-u zarazilo se oko 40 osoba, većina zdravstvenih radnika. No, virus korona su iz najveće kliničke ustanove u Republici Srpskoj u svoje lokalne zajednice ponijeli i mnogi koji su se tu liječili od drugih bolesti. Podsjetimo, u Trebinje je prvi slučaj stigao upravo iz UKC-a.

Zato predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Miodrag Femić smatra da imamo novi klaster – i to bolnički.

“Postoji kontaminacija sa COVID-19 na Kliničkom centru. Osoblje koje nije u COVID-u nego na ostalim odjeljenjima, nemaju neophodnu zaštitu, kupuju maske. Ono maski što dobiju to je jedan komad, tražili su od njih da između 5-7 dana tu masku koriste Klinički centar je postao jedan od klastera, zato i jeste ta frka u porastu broja oboljelih”, tvrdi Femić.

Usložnila se epidemiološka situacija priznaje i predsjednica RS-a Željka Cvijanović. Ne isključuje ni mogućnost pooštravanje mjera.

“Moguće je da ponovo dođe do pooštravanja mjera, da se neke stvari, koje su već relaksirane, da se ponovo vrate”, kaže Cvijanović te dodaje: “Besposleni nastoje da kritikuju prezaposlene”.

U međuvremenu bivši ministar zdravlja RS, a sada SDS-ov funkcioner Slobodan Stanić traži od Alena Šeranića da provjeri navode o UKC-u kao klasteru.

“Zaštitne maske sa respiratorom imaju rok trajanja 5 godina, ne bi se trebale koristiti duže od 12 sati. Cijeneći sve to, jasno je da se za sve zdravstvene radnike mogu i moraju obezbijediti adekvatna zaštita, bilo da su izloženi srednjem ili visokom riziku izlaganja”, ističe Stanić.

Onima koji tvrde da nešto u zdravstvenom sistemu škripi vlast u RS-u poručuje da su besposleni i da liječe svoje frustracije.

A frustrirajuće građanima djeluju podaci i trendovi: 891 osoba zaražena je u RS-u, u Banjaluci 448, što je 51% ukupnih.

Za posljednja 24 sata u Hrvatskoj se bilježe tri nova slučaja, a Zagreb za dva dana ima svega jedan pozitivni COVID slučaj.

Procenti padaju i u Srbiji, gdje je danas broj novozaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih 3,08. U Republici Srpskoj taj postotak je i dalje visokih 10%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad