Novalić: Ovo nije kraj, ovo nije ni početak, ovo je kraj početka

Vijesti 04. maj 202012:34 > 12:38
N1

U Sarajevu je nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 28. aprila, a na kojoj se trebaju izjasniti o zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa. Prisutnim delegatima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić.

“Kao što je Churchill rekao, ovo nije kraj, ovo nije ni početak, ovo je kraj početka. Ušli smo u pandemiju sa svim refleksijama koje ona sa sobom nosi i sa iskustvom koje se na svjetskoj razini mjeri sa nula. Sva svjetska pamet je uključena u posmatranje tekućih događaja i posljedica koja panedmija ostavlja na zdravlje i ekonomiju. Sve je svedeno na to da se donesene prvi korak mjera koji znači neki oblik života da bi se u tom smislu odbilo vrijeme da se rade druge mjere”, kazao je Novalić.

Kako je naveo, radi se na novim aktivnim mjerama sa MMF-om, EIB.om, EBRD-om…

“Ovo je početni paket, svi početni paketi ni u jednoj državi nisu bili nešto veliki. Zahvaljuemo se svima koji su uložili trud da poprave ovaj zakon”, naveo je Novalić.

Kako su naveli iz Vlade FBiH, zakon predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.

Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Uz taj zakon ide i zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće o kojem će se također izjašnjavati delegati.

Zakon je naišao na negodovanje brojnih sektora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad