Ukidanje finansiranja stranaka u Kalesiji: Pozitivan primjer ili populizam?

Vijesti 04. maj 202017:48 > 18:54
N1

Mjere u FBiH su ublažene. Mnogi radnici vraćaju se poslu, ali ne i svi. Ekonomske posljedice, kao što je već i očito, bit će velike. Upravo zbog toga jedna općina u BiH odlučila je ukinuti finansiranje političkih stranaka i novac usmjeriti u radna mjesta i oporavak ekonomije. Ovo je priča iz Kalesije, pored Tuzle.

Sredstva od oko 18.000 KM bit će usmjerena na pomoć privrednicima i osobama čija su radna mjesta ugrožena pandemijom korona virusa.

“Taj odnos ćemo da vidimo kako ćemo rasporediti u odnosu na broj osoba koje su ostale bez posla. Trenutno na području opštine Kalesija je taj broj 200 i sigurno će biti i veći. Imamo i djelatnosti kojima je rad zabranjen pa ćemo vidjeti kako ćemo raspodijeliti planirani iznos”, kazao je Edis Mešić, Nezavisna bh.lista Kalesija.

“Zdušno smo bili za ukidanje da na taj način damo jedan pozitivan primjer da evo i mi, političke partije, zaista se trebamo aktivno uključiti u očuvanje svakog radnog mjesta jer jedino tako možemo izaći iz postkoronalnog perioda”, istakao je Muhamed Osmanović, SDP Kalesija.

Ova inicijativa je bila pokrenuta i ranije ali odbačena, a sada je donešena kao populistički potez, smatraju neki vijećnici te ističu da je ovo zanemariv iznos naspram drugih stavki.

“U ovom momentu, načelnik košta opštinu oko 280.000 maraka. Mi smo tražili kresanje tih nepotrebnih troškova kao što su dnevnice, putni troškovi. Troškovi reprezentacije su skoro duplo veći nego finansiranje stranaka pa obilježavanje Nove godine na otvorenom. To su bile naše zamjerke”, pojasnio je Mujo Mujkić, nezavisni vijećnik u OV Kalesija.

A šta građani Kalesije misle o prestanku finansiraju stranaka iz budžeta:

“Mislim da je to trebalo usvojiti još 1995, 1996. godine. Ukinuti sve? Šta oni rade? Budimo iskreni.”
“Ako je stranka – stranka, neka sama sebe finansira. Šta će je Vijeće finasirati? Mi da je finasiramo? Ne, ne, ne. Hoćeš da budeš na funkciji, onda otvori svoju kesu ako si sposoban i to uradi.”
“Pa, imaju oni pare za to. Normalno da imaju. Opet narod daje pare i finansiraju se iz naših džepova.”

Odricanje od sredstava iz budžeta, paušala, dnevnica i drugih prihoda, su sporadični slučajevi. Zakon je na strani vlasti koja to dobro koristi, smatraju analitičari. Stranke se finansiraju i od donacija, članarine ali i od javnih preduzeća i bez kontrole. Veće stranke dobijaju više novca.

“Kada dobiju povjerenja građana na izborima, najveća je borba ko će koje javno preduzeće dobiti. Zašto? Zato što upravo iz tih javnih preduzeća i na nezakonit način dolaze do dopunskih finansiranja koje nikada ne prikazuju u izvještajima i to govori o jednom čistom kriminalu. To se mora prekinuti ali onda kad sudska vlast i tužilaštva počnu raditi i vraćati povjerenje građana”, poručio je Vehid Šehić, Forum građana Tuzla.

Sličan potez kao Kalesija, do sada su uradili Zenica, Donji Vakuf, Ključ, Visoko i Srebrenik. Sve je to na lokolanom nivou u Federaciji. Međutim, stranke i dalje uzimaju milione jer finansiranje političkih partija iz budžeta u RS je zakonska obaveza, kao i na nivou BiH. Umjesto građanima, novac ide partijama. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad