Korona zakon usvojen, najavljena i nova zaduživanja

Vijesti 04. maj 202019:20 > 19:49
N1

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica usvojen je na Domu naroda Parlmenta Federacije BiH sa 32 glasa za, 15 protiv i 3 sudržana.

Pored negodovanja opozicije, federalni premijer Fadil Novalić pozdravio je korona zakon.

“Da je realna činjenica da on nama treba što prije da bude usvojen, da bismo se mogli baviti strukturnim mjera koje će biti mnogo šire. Pogodiće više slojeva društva i znatno više oblasti. Ići će preko povećanja potrošnje i preko povećanja investicija. To bi bio moj odgovor na ove vaše primjedbe”, kazao je Novalić.

Mnogobrojne primjedbe dolazile su od opozicije. Prvenstveno na Novalićevo poređenje sa mjerama u Hrvatskoj i Sloveniji koje su opozicioni delegati osporavali.

“Ja se nadam da ovo što je premijer rekao sad – da mi imamo pasivne mjere koje će biti četiri mjeseca u funkciji, a nakon toga nam slijede aktivne mjere, ja se bojim da u takvoj konstalaciji nama te aktivne više neće ni trebat, jer ćemo svi pocrkat od ovih pasivnih. Hvala”, kazao je Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda PFBiH.

Vlada Federacija najavljuje i nova zaduživanja jer, kako kaže federalni premijer, ova Vlada je protekle dvije godine smanjila dug za jednu milijardu. Upravo to otvara prostor za nova zaduživanja da bi se pomoglo ekonomiji BiH. S druge strane ministrica finansija Federacije tvrdi da se došlo do najboljeg zajdničkog rješenja.

“Sve ono što je smanjenje prometa – ukupnog od 20 posto da bi trebalo se prepoznati u ovim aktivnostima Vlade FBiH. Došlo se do kalkulacije da je to održivo za doprinose koji će se podupirati za najnižu plaću u Federaciji. Po nekim kalkulacijama mi smo priča i bilo je 350 sad je to već 320. Znamo da je veliki, ali nije veliki broj – 33 hiljade dobilo otkaz o radu. U međuvremenu je 9 hiljada i nešto zaposleno”, kazala je Jelka Milićević ministrica finansija FBiH

Na korona zakon u Zastupničkom domu upućeno je 70 amandmana, u Domu naroda oko 50. Vlada je prihvatila novih 12 amndmana. Stupanje na snagu ovog zakona omogućeno je danas nakon što ga je usvojio Dom naroda, a ranije Predstavnički dom Parlamenta FBiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad