Delegacija EU u BiH: Pozivamo sve izabrane političke predstavnike da se uključe

Vijesti 04. maj 202021:35 > 21:40
N1

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju današnji prvi sastanak Političke radne grupe koji su održali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić, kazali su iz Delegacije EU u BiH na upit N1 o nedolasku Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, na ovaj sastanak.

Iz Delegacije smatraju da napori ove grupe da se pokrene predstojeći rad od suštinskog značaja na rješavanju 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU predstavljaju dobar početak.

“Pozivamo sve izabrane političke predstavnike da se napokon u potpunosti uključe u ovaj suštinski proces, u duhu kompromisa i u skladu sa svojim zajedničkim opredjeljenjem prema EU putu zemlje.

Tako​đer pozdravljamo naredni korak, sastanak kojim će predsjedavati predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa Kolegijem za evropske integracije i Direkcijom za evropske integracije u četvrtak, sa ciljem da se inicira proces izrade akcionog plana o provedbi ključnih prioriteta iz Mišljenja. Ohrabrujemo sve izabrane političke predstavnike da se aktivno uključe u ovaj proces i učestvuju već na ovom sastanku”, kazali su.

Iz Delegacije navode da je Samit EU i Zapadnog Balkana 6. maja važna prilika za BiH, kao i za cijeli region, da ponovo potvrdi svoju ulogu u našoj zajedničkoj viziji jake, stabilne i ujedinjene Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad