Tri faze popuštanja mjera u Federaciji BiH

Vijesti 05. maj 202012:22 > 12:47
N1

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar odgovarali su danas na pitanja novinara u vezi sa situacijom o korona virusu u našoj zemlji.

Iznoseći podatke o oboljelim u Federaciji BiH, Pehar je rekao kako se 39 osoba nalazi na bolničkom liječenju, troje je sa težom kliničkom slikom i nalaze se na respiratoru. Zabilježeno je 515 oporavljenih, a 54 su preboljelo ovu bolest u zadnja 24 sata.

Također je Pehar istakao da je zabilježeno 394 aktivna pacijenta i da danas nemamo novih smrtnih slučajeva.

Mandić se u svome obraćanju ponovo zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera, te potcrtao važnost pridržavanja mejra zbog zaštite života.

Ovi rezultati nas ne smiju dovesti u zabludu. Popuštat ćemo u društvenim mjerama, poput puštanja u rad preduzeća, zanata, ali se moramo pridržavati mjera u tome da nosimo rukavice, maske, pranje ruku“, istakao je Mandić.

Hrvatska je uvela mjeru da svi koji budu ulazili u tu zemlju moraju imati urađen test na korona virus, a Pehar je komentarišući to rekao kako je Evropska unija donijela odluku o zabrani ulaska svih onih koji nisu građani EU te da se ta zabrana odnosi i na građane BiH, tako da s tim u vezi, građani BiH još ne mogu ući na prostor Hrvatske jer je hrvatska članica EU.

Onog trenutka kada dođe do promjene tih mjera, mi ćemo se organizirati na način da ćemo našim sugrađanima omogućiti da dobiju sve ono što im je potrebno za ulazak u pojedine zemlje, uključujući i testiranje na korona virus. To je već slučaj u velikoj većini naših laboratorija“, istakao je Pehar.

Govoreći o puštanju u promet javnog prevoza, Mandić je kazao kako je Stožer ministarstva zdravstva predvidio popuštanje mjera u tri faze. “Taj krizni plan ćemo predočiti Kriznom stožeru civilne zaštite, ali nakon prve faze ćemo sačekati 14, 15 dana pa onda ide druga faza da vidimo kako se to odražava na broj oboljelih, tako da je očekivati da budu ublažene i te mjere“, kazao je.

Podaci o najstarijem, odnosno najmlađem pacijentu koji se izlijčeio od korona virusa, Pehar je rekao da je najmlađa izliječena osoba bila beba od tri mjeseca, a najstarija je ‘32. godište.

Pehar je govorio i o redovnom vakcinisanju djece te je naveo da je Federalni zavod za javno zdravstvo već prošle sedmice poslao preporuku da se nastavi sa programom obavezne imunizacije, s obzirom da je u zadnjih mjesec i po dana ta mjera bila suspendovana. Procijenili su da je sa povoljnom epidemiološkom situacijom sada moguće nastaviti sa programom vakcinacije.

I nastavak sportskih takmičenja ulazi u jednu od tri faze popuštanja mjera i da ako situacija bude povoljna, za očekivati je i nastavak sportskih takmičenja.

O aferi respiratori, Mandić je rekao kako Ministarstvo zdravstva FBiH nije dobilo nikakvo pismeno obavještenje o tim respiratorima, i da je ono što znaju iz medija.

O vrtićima i mjerama zaštite djece i uposlenika tih ustanova, Mandić je kazao da će i vrtići kao i sve ostale djelatnosti dobiti pismene preporuke kako se treba ponašati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad