Međugorje prazno i bez hodočasnika, kako dalje? (FOTO)

Vijesti 05. maj 202014:00 > 14:06
N1

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar, Međugorje je prazno, bez hodočasnika. Prizor koji se, posebno u ovo doba godine, rijetko viđa.

Pandemija popušta, sve je više oporavljenih u Međugorju. Naredno pitanje je, kako izvještava Jelin-Dizdar, kako dalje. Hodočasnika danas nema, kako svjedoči reporterka N1.

Ranije danas je načelnik Čitluka Marin Radišić rekao za N1 kako je ova opština jedno vrijeme bila jako pogođena virusom COVID-19, ali je sada stavljeno sve pod kontrolu.

“Sigurno, stanje je pod kontrolom. Dvanaest dana nismo imali novih zaraženih. Bilo ih je mnogo, 84 osobe su bile pozitivne. Tražili smo pomoć viših razina. Dobili smo je u Andrei Jurić, epidemiologinji, koja je dosta pomogla i sa osobljem Doma zdravlja uradila veliki posao”,rekao je.

Ono što slijedi ovoj opštini, kao i svim drugim u BiH, ali i u Evropi i svijetu je privredni i ekonomski oporavak. Radišić je kazao da je ovo turistički kraj – koji najviše od toga i živi zbog blizine Međugorja. Prema njegovom mišljenju – vakcina bi riješila mnoge probleme, a do tada – pratiti sve ono što preporučuje struka.

“Sve države koje imaju turizam u prihodu su osjetile. Tako i mi. Zaposlenih spo po podacima 28.2 imali 5.685, to je ogroman broj koji je vezan za turizam. To ne radi nikako, svi su na nuli. Sezona je obećavala, dolazilo je mnogo hodočasnika”, rekao je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad